Dr. Ali Gürsoy Doğurganlığın dönmesi 3-4 aya uzayabilir
HABERİ PAYLAŞ

Doğurganlığın dönmesi 3-4 aya uzayabilir

İstenmeyen gebeliği önlemek için kadına doğum kontrol hapı öneriyoruz. Bu hapı bıraktıktan sonraki 2 hafta içinde doğurganlık geri dönmeye başlar. Ama bu süre 3-4 aya kadar da uzayabilir. İdeal olanı ilacı bıraktıktan sonra kadının 2-3 kez adet görmesidir.

Anne olma şansım var mı?

27 yaşındayım ve 1 yıllık evliyim. Adet görmediğim için gittiğim doktor, polikistik over olduğunu ve ilaç kullanmam gerektiğini söyledi. Evlendiğimde ilacı bıraktım ve adet olmadım. Son gittiğim doktor progestan verdi ama düzelmedi. Yumurta çatlatıcı başka bir ilaç verildi. O ilaçla adet görüyorum. Ama bu ilacı sürekli içmek istemiyorum. Çünkü yan etkisinde tüylenme yaptığı yazıyor. Bu arada eşimde varikosel olduğunu öğrendik. Anne olma şansım var mı?

Haberin Devamı

CEVAP

Sevgili okurum, polikistik over sendromu üreme dönemdeki kadınların yaklaşık yüzde 10-20’sinde görülür. Anormal hormon üretimine sebep olabilen bu durum varlığında kadınlarda düzenli yumurtlama gerçekleşemez. Düzenli yumurtlama olmamasına bağlı olarak da regl dönemlerinin arası uzamaya başlar. Tedavinizde sizinle ilgili kısımda verilen tedavi ile yumurtlamanın düzenli olması sağlanacaktır.

Eşinizde varikosel olması sperm sayı ve kalitesini olumsuz etkilemiş olabilir. Burada önemli olan sperm testi sonuçlarıdır. Eğer varikosel, eşinizin sperm kalite ve sayısını etkilemişse üroloji uzmanının vereceği onayı ile ameliyat düşünülebilir. Tedavi sonrası eşinizin parametrelerinde yükseliş olması beklenir.

Hapı bıraktım, gebe kalır mıyım?

Yaklaşık 4 yıldır doğum kontrol hapıyla korunuyordum. Bir 1 ay önce doğum kontrol hapı kullanmayı bıraktım. Acaba ne zaman hamile kalabilirim?

CEVAP

Sevgili okurum, doğum kontrol hapını bıraktıktan sonra 2 hafta içinde doğurganlık geri dönmeye başlar ve bu süre 3-4 aya kadar uzayabilir. İdeal olarak doğum kontrol haplarını bıraktıktan sonra gebelik için kadının 2-3 defa adet görmesi önerilir. Gebelik planlanın 3 ay öncesinden folik asit desteğine başlanılması gerektiğini unutmayınız.

Spirali çıkarttırmak şart mı?

Yaklaşık 2 yıldır spiral ile korunuyorum. Spiralimi çıkarttırmadan hamile kalabilmem mümkün olur mu? Spirali çıkarttırmak şart mı?

Haberin Devamı

CEVAP

Sevgili okurum, spiral olarak da bilinen rahim içi araçların varlığında gebelik oluşması beklenmez. Gebelik istenildiği takdirde rahim için aracın mutlaka çıkarılması gerekir. Rahim içi araçların çıkarılması için en uygun zaman regl dönemleridir. Muayenehane şartlarında anesteziye gerek kalmadan rahim içi araçlar çıkarılabilir. Rahim içi aracın ucunda bulunan ip yardımıyla kolaylıkla çıkartılabilmektedir.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder