Dr. Ali Gürsoy Doğurganlığın dönmesi 3-4 ayı bulabilir
HABERİ PAYLAŞ

Doğurganlığın dönmesi 3-4 ayı bulabilir

Doğum kontrol hapları bırakıldıktan sonraki ay kadında doğurganlık geri dönmeye başlar. Bazen süre 3-4 aya uzayabilir. Gebelik için ideal olanı 2 defa adet görülmesidir. Bu arada folik asit desteğini ihmal etmeyin, bebeğinizin sağlığı için çok önemli.

Hormon değerleri çok yüksekmiş

Kızım 17 yaşında. Adetleri düzenli ama tüylenme sorunu var. Daha önceki kontrollerinde hormonal değerlerinin çok yüksek olduğunu söylediler. 15 yaşındayken 7 tane kist olduğunu fark etmişlerdi. Ama hiçbir doktordan sonuç alamadık. Bu arada tüylenme artıyor. Bu konuyla ilgili ne yapabiliriz? Kızım kistlerden nasıl kurtulur?

Haberin Devamı

CEVAP

Sevgili okurum, yumurtalık kistlerinin birçok çeşidi vardır. Muhtemelen polikistik over sendromundan bahsediyorsunuz. Polikistik over sendromu, hormonal düzensizlik ile seyreden bir durumdur. Kişide tüylenme artışı ve kilo alımı ile seyredebilir. Öncelikle hormon seviyelerinin kontrol edilmesi gerekir. Adet döneminin 2’nci ya da 3’üncü günü aç karnına bir kadın hastalıkları ve doğum uzmanına başvurursanız önce ultrasonografi ile değerlendirecek sonra da kan tetkiklerini yaptıracak. Hormon seviyelerindeki bozukluk ilaç tedavisi ve beslenme ile düzeltilebilir.

İlacı bırakınca hamile kalır mıyım?

Şimdilik çocuk düşünmüyorum ve doğum kontrol hapı kullanıyorum. İleride fikrim değişirse ilacı bıraksam hemen hamile kalır mıyım?

CEVAP

Sevgili okurum, doğum kontrol hapını bıraktıktan sonraki ilk ay doğurganlık geri dönmeye başlar. Bu süre bazen 3-4 aya kadar uzayabilir. İdeal olarak doğum kontrol haplarını bıraktıktan sonra gebelik için 2 defa adet görülmesi önerilir. Gebelik planının 3 ay öncesinden folik asit desteğine başlanılması gerektiğini unutmayın. Bebeğin beyin ve sinir sistemi gelişimi için önemli bu vitamini almayı ihmal etmeyiniz.

Neden gebe kalamıyorum?

Dört yıllık evliyim. Bir yıldır çocuk istiyoruz. Ama şu ana kadar sonuç alamadık. Adetim düzensiz. Genelde 3-5 bazen de 7 gün erken geliyor. Hormon testleri yaptırdım, progesteron ilk testte düşük çıktı. İkinci kez test yaptırdığımda yine düşüktü. Bu nedenle mi hamile kalamadım?

Haberin Devamı

CEVAP

Sevgili okurum, progesteron özellikle doğurganlık yıllarında önemlidir. Eğer yeterince progesteron üretilmiyorsa hamile kalmakta sorun yaşayabilirsiniz. Progesteron adet döngüsünün ikinci yarısında yumurtlamadan sonra salgılanır ve döllenmiş yumurtayı almaya hazır olan rahmin kalınlaşmasına yardımcı olur. Rahim yeterince kalın değilse, yumurta buraya implante olamaz yani tutunamaz. Bu durumlarda verilecek destek tedavisi ile bu sorun düzeltilmeye çalışılır.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder