Dr. Ali Gürsoy Doğurganlığın geri gelmesi 3-4 aya kadar uzayabilir
HABERİ PAYLAŞ

Doğurganlığın geri gelmesi 3-4 aya kadar uzayabilir

Doğum kontrol hapları kadını istenmeyen gebelikten koruyor. İlacı bıraktıktan sonraki ayda doğurganlık geri dönmeye başlar. Bazı kadınlarda ise bu süre 3-4 aya kadar uzayabilir.

Ne zaman hamile kalırım?

28 yaşında, evli kadınım. Sekiz ay doğum kontrol hapı kullandım. Bırakalı 1 ay oldu. Ne zaman hamile kalabilirim?

CEVAP

Sevgili okurum, doğum kontrol hapını bıraktıktan sonraki ayda doğurganlık geri dönmeye başlar. Ama bu süre bazı kadınlarda 3-4 aya kadar uzayabilir. Gebelik planlamanızın 3 ay öncesinden folik asit desteğine başlanılması gerektiğini unutmayın.

Haberin Devamı

Spor yapmaya ara vermiştim

Hocam ilk gebeliğim ve 4 aylık hamileyim. Hamilelik öncesi az da olsa düzenli spor yapmaya çalışıyordum. Gebeliğin başında ara vermiştim. Sizce başlasam hamileliğim için bir sakıncası olur mu?

CEVAP

Sevgili okurum, doktorunuz tarafından belirtilmiş risk faktörünüz ya da düşük riskiniz bulunmuyorsa hamilelik öncesi yaptığınız fiziksel aktivitelere devam edebilirsiniz. Bu süreçte gebeliğe bağlı oluşabilecek risklerden kaçınmak için riskli, denge kaybına yol açabilecek ve zorlayıcı hareketlerden kaçınmak gerekir.

Hamile kalmadan önce aktif spor yapmıyorsanız gebelik süresince spora aniden yorucu egzersizler ile başlamayın. Yüzme ya da yürüme gibi fiziksel aktivitelere yeni başlıyorsanız haftada 3 kez 15 dakikadan fazla olmayan aralıklar ile başlayın. Bunu kademeli olarak günlük 30 dakikalık seanslara yükseltebilirsiniz.

Birkaç kez hapımı unuttum

Doğum kontrol hapı kullanıyorum. Bu ay birkaç kez hapı unuttum ama birkaç saat sonra aklıma gelince hemen aldım. Bu durum sizce risk yaratabilir mi?

CEVAP

Sevgili okurum, doğum kontrol hapları etkinliklerini doğru zamanda alındıkları takdirde sağlayabilen ilaçlardır. Genel önerimiz, hastanın ilacı her gün aynı saatte almasıdır. Genel olarak birkaç saatlik gecikmelerde ilacın etkinliği azalmaz. Fakat ilaç 24 ila 48 saat boyunca unutulmuş ise hap en kısa zamanda alınmalıdır. 48 saatten uzun süre ilaç alınmamış ise ekstra korunma yöntemi kullanılması gerekmektedir.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder