Dr. Ali Gürsoy Dönüşü olmayan zararlar verebilirsiniz
HABERİ PAYLAŞ

Dönüşü olmayan zararlar verebilirsiniz

Doğum kontrol ilaçları hormon içeren haplardır ve kulaktan dolma bilgiler ya da arkadaş tavsiyesiyle kullanmak vücuda geri dönüşü olmayan zararlar verebilir. Korunma yöntemi için doktorunuza başvurun. Muayene sonrası en uygun seçenek belirlenir.

Hapı bırakırsam ne kullanayım?

Yaşım 30 ve 10 yıllık evliyim. Daha önce hiç korunmadım. İki yıl önce hamile kaldım, ve kürtaj oldum. Ondan sonra korunmak için eczaneden doğum kontrol hapı aldım. Halen kullanıyorum. Ben doğum kontrol hapı kullanmanın varisi olan kadınlar için tehlikeli olduğunu okudum. Şimdi hapı bırakıp ne kullanmalıyım? İğneler sağlıklı mıdır?

Haberin Devamı

CEVAP

Sevgili okurum, doğum kontrol ilaçları doktor tavsiyesi olmadan kullanılmamalıdır. Olası bir yan etki ya da komplikasyon yaratacak durum varlığında bu hormon içeren haplar önerilmez. Hatta vücuda dönüşü olmayan zararlar verebilirsiniz. İlacı bırakıp yerine tercih edeceğiniz yöntem için ise doktorunuza danışıp önerisi dahilinde hareket etmek en doğrusu olacaktır.

Aylık iğneler sağlıklı değil mi?

Çok yakında evleneceğim. Korunmak için aylık iğneler varmış. Bu iğneleri kullanan yok mu? Herkes hap alıyor. İğneler sağlıklı değil mi? Tabii bu konuda doktora başvuracağım ama yine de beni bilgilendirirseniz sevinirim.

CEVAP

Sevgili okurum, dediğiniz gibi en doğru yöntemi doktorunuzun önerisi ile sağlayacağınızı unutmayın. Kadınlarda doğurganlık her ay düzenli olarak meydana gelen yumurtlama ile sağlanır. Aylık iğneler düzenli kullanıldıkları takdirde kadının yumurtlamasını engellerler. Ayrıca rahim ağzındaki salgıyı koyulaştırarak spermlerin rahmin içine geçişini de önlerler.

Gebeliği önleyici aylık iğneler doğru ve düzenli uygulandıklarında yüzde 99 etkilidirler. Doktor kontrolünde adet döneminin başında uygun zamanda yapıldığı takdirde koruyuculuğu hemen başlar. Kullanılmaya başlandığı ilk aylarda ara kanamalar ve lekelenmeler yapabileceğini unutmayın.

Siğil nasıl tedavi edilecek?

32 yaşında, 2 yıllık evli kadınım. Mantar olunca jinekoloğa gittim, siğil gördüğünü söyledi. Bu siğilin tedavisi için ne yapmamı önerirsiniz?

CEVAP

Sevgili okurum, genital bölgede izlenen siğillerin nedeni HPV isimli virüslerdir. Oluşan bu siğiller zamanla çoğalabilirler. Bu nedenle bir an önce tedavi edilmeleri gerekir. Genital siğillerin tedavi planı, sayılarına ve boyutlarına göre değişkenlik gösterir. Bu siğillere cerrahi olarak çıkarma, yakma ve dondurma tedavileri uygulanabilir.

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder