Dr. Ali Gürsoy Düşük nedenini araştırmak lazım
HABERİ PAYLAŞ

Düşük nedenini araştırmak lazım

Düşük yapan kadının 2 ya da 3 adet dönemi sonra gebe kalmasında bir sakınca yok. Ama yeni gebeliği planlamadan önce doktorunuzla görüşüp düşük nedenini araştırmaya yönelik testlerinizi yaptırmanız gerekir.

Rahim ağzındaki yarayı yaktırdım

39 yaşındayım. Rahim ağzında yara vardı, 10 gün önce yaktırdım. Yakmadan sonra berrak sıvı geliyordu, 2 gündür kanlı sıvı geliyor. Bu durum normal mi ve ne kadar zaman sürecek?

CEVAP

Sevgili okurum, geçmiş olsun. Geçmeyen akıntı ya da cinsel ilişki sonrası kanama şikayeti olan hastalarda pap smear testi sonucu temizse, tedavi amaçlı yakma denilen koterizasyon ya da krioterapi işlemi uyguluyoruz. Bu işlem sonrası rahim ağzında iyileşme süreci 20 güne kadar devam edebiliyor. Bu nedenle bu iyileşmeye bağlı berrak ya da açık pembe renkli sıvı gelebilir. Ama bu akıntı, kötü kokulu ya da kanama şeklinde olursa doktorunuza danışmayı ihmal etmeyin.

Haberin Devamı

Ne zaman hamile kalabilirim?

28 yaşındayım. Bir süre önce düşük yaptım. Ben ne zaman sağlığıma kavuşabileceğimi merak ediyorum. Bir daha ne zaman hamile kalmam uygun olur?

CEVAP

Sevgili okurum, geçmiş olsun. Bu sorunun cevabını daha doğru verebilmek için kaç haftalık düşük yaptığınızı bilmek gerekir. Erken dönem düşükler sonrası,- ilk adetinizi 40 gün içinde görmenizi bekleriz. Ortalama olarak 2 ya da 3 adet dönemi sonrası gebe kalabilirsiniz. Gebelik planınız öncesi doktorunuz ile görüşüp bir sonraki gebelik öncesi düşük nedenini araştırmaya yönelik testlerinizi yaptırmayı ihmal etmeyin. Gerekli durumlarda doktorunuz ilaçlı rahim filmi ya da pıhtılaşma ile ilgili testleri isteyebilir.

Doktor kültür yaptı

37 yaşındayım, yıllık kontrole gittiğimde doktor kültür yaptı, sonuç üreaplazma. Bu ne demek? Tedavi edilebilir mi? Yeni evlendim ve en kısa zamanda çocuk sahibi olmak istiyorum. Şansım var mı?

CEVAP

Sevgili okurum, üreaplazma hem kadında hem erkekte problem yaratan bir enfeksiyon çeşididir. Kültür testleri ile tanı alırlar. Tanı konulur konulmaz tedavisine başlanır. Verilecek ilaç ile enfeksiyon iyileşecektir ama burada önemli olan ilacın düzenli kullanılmasıdır. Düzensiz ya da eksik ilaç kullanımında tedaviye direnç gelişebilir. Bu durumda tedavisi epey zorlu olacaktır. Üreaplazma enfeksiyonu tedavi edilmeden gebe kalmanız önerilmez. Tedavinin bitmesini takiben gebelik planlayabilirsiniz.

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder