Dr. Ali Gürsoy Düşük ya da erken doğum riskiniz varsa
HABERİ PAYLAŞ

Düşük ya da erken doğum riskiniz varsa

Hamilelikte her şey normalse 32’nci haftaya kadar seyahate izin veriyoruz. Ama düşük riski ya da erken doğum ihtimali varsa yolculuğa izin verilmez. En doğru kararı doktorunuz verir.

Yolculuk sakıncalı mı?

Beş aylık hamileyim. Uçakla 3 saatlik bir yolculuk yapmak zorundayım. Uçak yolculuğunun bana ve bebeğime zararı var mı? Bu gebelikten önce iki kere düşük yaptım. Bu gebelikte de rahim ağzına dikiş atıldı. Doktorum yolculuğa izin vermiyor, sizce bu yolculuğu yapmanın zararı olur mu?

CEVAP

Sevgili okurum, gebeliğiniz süresince sizin ve bebeğiniz için en doğru kararı verecek kişi düzenli takiplerinizi yapan kadın hastalıkları ve doğum uzmanınızdır. Normalde eğer bir risk faktörü yok ise 32’nci haftalara kadar uçak yolculuğu yapılabilmektedir.

Haberin Devamı

Ama sizin durumunuzda olduğu gibi düşük ve erken doğum riski açısından endişe ettirecek risklerin varlığında uçak yolculuklarına ve seyahatlere izin verilmez. Size önerim acil bir durum yok ise doktorunuzun önerilerini dikkate almanız olacaktır.

İki kez düşük yaptım

İki kez düşük yaptım. İlki 7 haftalıkken kanamayla başladı ve kürtaj oldum. İkincisinde kalp atışı oluşmadığından 9 haftalıkken kürtaj yapıldı. En son kürtajımın üstünden 6 ay geçti ve şu an 3 haftalık hamileyim. Aynı şeyleri yaşamaktan korkuyorum. Nelere dikkat etmem gerekiyor?

CEVAP

Sevgili okurum, düşüklerin birçok nedeni olabilir. En sık rastlanılan neden genetik anomalilerdir. Genetik anomalileri erken haftalarda saptamak ne yazık ki mümkün değil. Bunun yanı sıra pıhtılaşma ile ilgili probleminiz olabilir.

Ayrıca rahim içi anomalilerin varlığında da tekrarlayan düşükler olabilmektedir. Umarım bu gebeliğinizde bir sorun yaşamazsınız. Ama eğer yine bir düşük olur ise koagulasyon testlerini yaptırmanızı ve ilaçlı rahim filmi çektirmenizi öneririm.

Siğillerden nasıl kurtulurum?

40 yaşındayım, evliyim, 2 çocuğum var. Geçen sene çok sayıda siğil çıktı. HPV virüsünden kaynaklanıyormuş. Bu siğilleri yaktırdım, 7-8 ay kadar sürdü. Ama bugünlerde tekrar başladı. Doktora gitmeye korkuyorum. Sizce bu siğillerden kurtulmak için ne yapmalıyım?

CEVAP

Sevgili okurum, genital bölgede görülen siğiller HPV isimli virüs tarafından oluşurlar. Siğil oluşturan bu virüsler kansere yol açmazlar ama hızlıca çoğalma yeteneğine sahiptirler. Bu siğillerin bir an önce tedavi edilmeleri gerekir.

Haberin Devamı

Genital siğillerin tedavisi yerlerine, sayılarına ve boyutlarına göre değişkenlik gösterir. Bu siğillere cerrahi olarak çıkarma, yakma ve dondurma tedavileri uygulanabilir. Ayrıca bağışıklık sisteminizi güçlendirici bazı destek tedavileri ile siğillerin yeniden oluşumunu azaltabilirsiniz.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder