Dr. Ali Gürsoy Egzersiz ve sağlıklı beslenme ile riskinizi azaltabilirsiniz
HABERİ PAYLAŞ

Egzersiz ve sağlıklı beslenme ile riskinizi azaltabilirsiniz

Pek çok kanser tipinde olduğu gibi rahim kanserinde de genetik geçiş görülebiliyor. Her yıl düzenli olarak doktorunuza kontrole gidin. Ayrıca egzersiz yaparak ve sağlıklı beslenip kilonuzu normal tutarak bu hastalığa yakalanma riskinizi azaltabilirsiniz.

Bebeğimi kaybettim

28 yaşındayım, 1 yıllık evliyim. Kese gelişemediği için 3 aylık bebeğimi kürtajla aldılar. Şu an doktor kontrolünde hap kullanıyorum. Üç ay bu hapları kullandıktan sonra tekrar kontrolüm var. Doktorum, kürtajdan sonra smear testi yaptı, sorun yokmuş. Bir daha aynı şeyi yaşamaktan korkuyorum. Bozulmuş gebeliğin nedenleri nelerdir ve tekrarlayan bir durum mudur?

Haberin Devamı

CEVAP

Sevgili okurum, gebeliğinizin düşük ile sonuçlanmış olması bundan sonraki hamileliklerinizin de aynı şekilde olumsuz sonuçlanacağı anlamına gelmez. İstenmeyen bu düşüklerin arka planında en sık genetik hastalıklar izlenir. Bunun haricinde düşükler enfeksiyon, ileri anne yaşı, sigara, alkol ve ilaç kullanımı gibi birçok sebebe bağlı görülebilmektedir. İleri hafta düşüklerde rahim yapısal anomalilerini detaylı olarak araştırmak gerekir. Ultrason ile şüpheli bir görüntü var ise doktorunuz ilaçlı rahim filmi çekilmesini önerebilir.

Hastalığa yakalanmamak mümkün mü?

34 yaşındayım, teyzemde, anneannemde rahim kanseri tespit edildi. Benim de kontrol altında olmam gerekiyor mu? Hastalığa yakalanmamak için önlem almam gerekir mir?

CEVAP

Sevgili okurum, birçok kanser tipi gibi rahim kanserinin de az da olsa genetik geçiş ihtimali vardır. Bu nedenle senelik, düzenli jinekolojik muayenenizi yaptırmanızı öneririm. Muayenelerde kanseri düşündürecek bir bulgu tespit edilirse patolojik inceleme yapılacaktır. Ayrıca obezite, egzersiz yapmama ve sağlıksız beslenme rahim kanseri riskini artıran durumlardır. Bu risk faktörlerini dikkate alarak rahim kanserine yakalanma riskinizi azaltabilirsiniz.

Kan siyah renkteymiş

Eşim iki ay önce sezaryenle doğum yaptı. Beş gün hastanede kaldı. Kendisi az az kanaması olduğunu söylüyor. Kan rengi siyah geliyor. Doktorlar iki hafta sonra randevu verdi. Sizce normal mi böyle kanama olması?

Haberin Devamı

CEVAP

Sevgili okurum, vajinal doğum ya da sezaryen doğum sonrası lohusalık süreci 6 hafta kadar devam eder. Bu süre zarfında kanama devam edebilir. Kimi hastalarda kanama yok denecek kadar azken, kimi kadınlarda biraz daha fazla kanama izlenebilir. Eğer eşinizde aşırı miktarda ya da kötü kokulu kanama olursa vakit geçirmeden doktorunuza başvurun. Bunun yanı sıra karın ağrısı ve ateş şikayetiniz olursa doktorunuzu bilgilendirmeniz gerekir.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder