Dr. Ali Gürsoy Emzirme durumuna göre adet düzeni değişebilir
HABERİ PAYLAŞ

Emzirme durumuna göre adet düzeni değişebilir

Emzirmeye bağlı olarak yumurtlama baskılandığı için kadın 1 yıl bile adet görmeyebilir ya da geç görebilir. Ama anne sütü gelmiyorsa ya da bebek emzirilmiyorsa kanama 2-3 ay içinde başlayabilir.

Aşırı tüylenme var

21 yaşında, bekar kızım. Adet düzensizliği yaşıyorum. Ayda 2 kere birer gün, 2 ya da 3 ayda bir oluyorum adet görüyorum. Vücudumda ve yüzümde aşırı tüylenme var. Doktora gittim, verdiği ilaçları düzenli kullandım ama faydası olmadı. Aksine kilo aldım ve çok fazla stres içindeyim. Bunların sebebi nedir?

Haberin Devamı

CEVAP

Sevgili okurum, şikayetleriniz polikistik over sendromu ile ilişkili gözüküyor. Düzenli yumurtlamama ile kendini gösteren bu durumda en büyük sebep insülin direnci gösterilmektedir. Bahsettiğiniz kilo sorunu muhtemelen kullandığınız ilaca bağlı değil de artmış insülin direnci kaynaklıdır. Ayrıca diğer şikayetleriniz polikistik over sendromunda izlenen androjen hormonların artışına bağlı gözükebilir. Bu durumlarda insülin direnci varlığı ve anormal hormon üretimi kontrol edilip eğer varsa hızlıca tedavisine başlamak gerekir. İlaç tedavisine ek olarak düzenli spor ve sağlıklı beslenmenin polikistik over sendromunda etkili olduğunu unutmayınız.

Adetim ne zaman düzene girer?

39 yaşındayım, 2.5 ay önce doğum yaptım. Normal adet düzenime ne zaman geçerim?

CEVAP

Sevgili okurum, doğum sonrası hemen adet görmenizi beklemeyiz. Emzirmeye bağlı olarak yumurtlama baskılandığı için adet geç dönemlerde görülür. Emziren annelerde adet kanaması 1 yıla kadar izlenmeyebilir. Eğer annenin sütü gelmiyorsa ya da emzirmeye engel bir durumu var ise, bu annelerde adet kanaması 2-3 ay içerisinde başlayabilir. Ayrıca ilk adet sonrası adetleriniz düzenli olmayabilir. Düzenli adet görmeye başlamanız bir süre gecikebilir, bu konuda endişe etmeyiniz.

Parça parça geliyor

22 yaşındayım. Adetlerim 2-3 haftada bir ancak oluyor ve parça parça geliyor. Sizce bunun nedeni nedir?

CEVAP

Sevgili okurum, adet düzensizliği kadınlarda sık karşılaştığımız bir sorun olup detaylı incelenmesi gerekmektedir. Öncelikle jinekoloğunuz tarafından yapılacak bir ultrasonografik görüntüleme ile üreme organlarınızın yani rahim ve yumurtalıklarınızın kontrol edilmesi gerekir. Bunun yanı sıra hormon değerlerinizde kontrol edilerek adet düzensizliğine yol açabilecek bir sorun olup olmadığı irdelenmelidir. Yapılacak bu değerlendirmeler sonrasında uygun tedavi ile adet düzeniniz normale dönecektir.

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder