Dr. Ali Gürsoy Emzirmeye bağlı olarak değişiyor
HABERİ PAYLAŞ

Emzirmeye bağlı olarak değişiyor

Doğum sonrası kadının hemen adet görmesi beklenmez. Eğer bebeğini emziriyorsa yumurta baskılandığı için 1 yıla kadar adet görmez. Ama sütü gelmiyorsa ya da emziremiyorsa kanama 2-3 ay içinde başlayabilir.

Hormonlu spiralin etkisi nedir?

50 yaşında, 2 çocuk annesiyim. Dört yıl önce kanamalarım oldu. Üç kez rahim duvarı kalınlaşması nedeniyle ufak ameliyatlar geçirdim. Rahim duvarı kalınlığı tekrarlamasın diye 2 yıl önce bana hormonlu spiral takıldı. Bundan sonra şikayetim kalmadı. Kanamalarım bitti. Hormonal spiralin vücuda nasıl etkisi var?

Haberin Devamı

CEVAP

Sevgili okurum, hormonlu spiral uzun süreli doğum kontrolü ve ağır dönemleri tedavi etmek için kullanılabilen bir rahim içi araçtır. Hormonlu spiralin 3 yıl veya daha fazla kullanılması adet kanaması azaltabilir. Hormonlu spirali 1 yıl kullandıktan sonra kadınların yaklaşık yüzde 20’si adet görmeyi bırakıyor. Kanama üzerine çok etkili olan bu yöntem ayrıca doğum kontrol etkinliği de sağlıyor. Beş yıl boyunca kesintisiz kullanabilirsiniz. Senelik kontrollerinizi ihmal etmeyin.

Ne zaman adet görürüm?

Doğum yapalı 4 ay oldu. Kimi tanıdıklarım “adet görmen lazım” diyor, kimileri ise “Daha erken görmezsin” diyor. Doğrusu nedir acaba?

CEVAP

Sevgili okurum, doğum sonrası hemen adet görmenizi beklemeyiz. Emzirmeye bağlı olarak yumurtlama baskılandığı için adet geç dönemlerde görülür. Emziren annelerde adet kanaması 1 yıla kadar izlenmeyebilir. Eğer annenin sütü gelmiyorsa ya da emzirmeye engel bir durum var ise bu annelerde adet kanaması 2-3 ay içerisinde başlayabilir. Ayrıca ilk adet sonrası adetleriniz düzenli olmayabilir. Düzenli adet görmeye başlamanız bir süre gecikebilir, bu konuda endişe etmeyin.

İlişkiye girmek sakıncalı mı?

Doktorum tedavi için fitil verdi. Vajende fitil varken eşimle ilişkiye girmek sakıncalı mı?

CEVAP

Sevgili okurum, fitil tedavisi muhtemelen vajinit yani vajinal akıntı şikayeti için verilmiştir. Bu gibi enfeksiyon durumlarında hem olası enfeksiyon eşinize bulaşmasın hem de enfeksiyondan dolayı genital bölgede tahriş artmasın diye ilişki önerilmez. Cinsel birliktelik için tedavi sürecinizin geçmesini beklemeniz doğru olacaktır. Tedavinizi düzenli uygulamanız gerektiğini unutmayın.

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder