Dr. Ali Gürsoy Ezbere ilaç kullanmayın önce muayene olun
HABERİ PAYLAŞ

Ezbere ilaç kullanmayın önce muayene olun

Doğum kontrol hapları kadını istenmeyen gebelikten koruyor. Ama bu ilaçların doktor muayenesi olmadan ezbere kullanılması uygun değil. Doktora başvurun, o yapacağı değerlendirme sonrası size en uygun olan hapı bulup verir.

Rahim kanseri olabilir miyim?

Kist nedeniyle ultrason çekildi. Basit kistmiş ama endometrium 10 mm’miş. Doktor “Biyopsi” dedi. Ben yoğun kanama nedeniyle 4 Aralık’ta probe kürtaj oldum. Polip çıktı. Polipler kanser olabilir mi ya da kansere dönüşür mü? Üç ayda rahim kanseri gelişir mi?

CEVAP

Sevgili okurum, endometrial polipler rahim iç zarından köken alırlar. Rahim içinde bulunan çıkıntı şeklinde doku parçalarıdır. Endometrial polipler hastalarda kanamaya yol açabilirler. Polip varlığında bunların çıkarılması gerekir. Poliplerin çıkarılması için probe küretaj ya da histeroskopi yapılabilir. Probe küretaj ile polipler tam olarak çıkmayabilir, bu durumlarda histeroskopi (rahim içinin kamera ile incelenmesini sağlayan yöntem) yapılması önerilir. Patoloji sonucu kötü bir durum olup olmadığını belirtecektir.

Haberin Devamı

Her gün bir tane mi içeceğim?

Doğum kontrol hapına başlayacağımm. Adet görmeme daha 5 gün var. Kullanmamda bir sakınca olur mu? İlişkiden kaç saat sonra ilacı almalıyım? Her gün bir tane mi yoksa 12 saatte bir mi kullanmam gerekir? Tavsiye edeceğiniz başka bir ilaç var mı?

CEVAP

Sevgili okurum, doğum kontrol hapları aile planlaması açısından çok başarılı ilaçlardır. Ama bu ilaçların muayene olmadan ezbere kullanılabileceği anlamına da gelmemektedir. Doğum kontrol haplarının içerisindeki tablet sayıları değişkendir.

Bazı ilaçlar arasında 7 gün boşluk bulunurken bazı ilaçlar art arda olacak şekilde kullanılırlar. Doktorunuz yapacağı değerlendirme sonrası sizin için en uygun ilacı detaylarını paylaşarak anlatacaktır. Muayene olmadan ve doktor takviyesi olmadan doğum kontrol haplarını kullanmayınız.

Adetim düzensiz

Adetlerim bir süredir düzensiz seyrediyor. Bu durum gebe kalmama engel olur mu? Doktora gitsem mi sizce?

CEVAP

Sevgili okurum, adet düzensizliğine neden olan durumun araştırılarak saptanması gerekir. Bazen hormon düzensizliğinden kaynaklanabilen bu durum bazen de over kisti, miyom gibi nedenlere bağlı gözükebilir. Yapılacak ultrasonografik değerlendirme ve laboratuvar tetkikleri sonrası tedaviniz planlanacaktır. Gebelik planlıyorsanız öncesinde mutlaka adet döngülerinizi düzene sokmanız gerekir. En kısa zamanda doktorunuza başvurun.

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder