Dr. Ali Gürsoy Gebe kalmadan önce doktorunuza başvurun
HABERİ PAYLAŞ

Gebe kalmadan önce doktorunuza başvurun

Anne olmayı planlıyorsanız sağlıklı bir hamilelik süreci geçirmek için doktorunuza başvurun. Gerekli testleriniz yapılsın, sağlık durumunuz kontrol edilsin, sorun var mı araştırılsın. Sigara ve alkol ya da bazı olası zararlı ilaçlar kullanıyorsanız bunları da bırakın.

Neden adet görmüyorum?

10 gündür adet görmüyorum, evde test yaptım negatif çıktı, gebelik dışı ne olmuş olabilir?

CEVAP

Sevgili okurum, kadınlarda adet gecikmesinin en sık sebebi hamileliktir. Bu nedenle adet gecikmesi ile başvuran her kadına kanda gebelik testi yapılmalıdır. Bunun haricinde adet gecikmesine ve düzensizliğine neden olabilen bir diğer durum ise hormonal düzensizliklerdir. Doktorunuz sizi tüm bu olası nedenlere karşı inceleyerek detaylı bilgi verecektir.

Haberin Devamı

Hangi kontrollerden geçmeliyim?

25 yaşında, 1 yıllık evli kadınım. Üç ay doğum kontrol hapı ile korundum. Şu an eşim korunuyor. Çocuk sahibi olmak istiyoruz, gebelik süresince ve sonrasında sağlık problemi yaşamamak için gebe kalmadan önce ne gibi testlerden ve kontrollerden geçmem gerekiyor? Bu konuda bizi aydınlatır mısınız?

CEVAP

Sevgili okurum, gebelik öncesi danışmanlık alıp bunu takiben hamilelik yaşamanız sağlıklı bir hamilelik süreci için atacağınız en önemli adım olacaktır. Doktorunuz yapacağı değerlendirme ile sağlık geçmişinizi ve şu anda sahip olduğunuz ve hamileliği etkileyebilecek herhangi bir tıbbi durum var mı, bakar.

Hamilelik öncesi bir B vitamini olan folik asit kullanımı ile bebeğin beyin ve omurgasındaki büyük doğum kusurlarını önlemeye yardımcı olabilirsiniz. Gebelikten 3 ay önce başlayarak folik asit desteği almayı ihmal etmeyiniz. Ayrıca sigara içiyor, alkol alıyor ve bazı olası zararlı ilaçları kullanıyorsanız bunları da hamilelik öncesi bırakmanız doğru olacaktır.

Anne olabilir miyim?

Yüksek tansiyon ve şeker hastasıyım. 36 yaşındayım. Anne olmak istesem sorun yaşar mıyım?

CEVAP

Sevgili okurum, diyabet hastalığı ve hipertansiyon varlığında vücutta bazı istenmeyen değişiklikler zamanla oluşabilmektedir. Kişi gebe kaldığında eğer dikkatli olunmazsa, bu olumsuz değişiklikler hızla artabilir, anne ve bebeğin hayatını riske sokabilir. Benim size önerim olası bir gebelik öncesi kardiyoloğunuz ve endokrinoloğunuz ile var olan durumu değerlendirmenizdir. Eğer gebe kalmaya engel bir durum saptanmaz ise gebelik planlayabilirsiniz.

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder