Dr. Ali Gürsoy Gebeliği yüzde 100 önlemiyor
HABERİ PAYLAŞ

Gebeliği yüzde 100 önlemiyor

Ertesi gün haplarında başarı oranını artıran en önemli kriter, ilacın korunmasız ilişkiden sonra en kısa zamanda alınmasıdır. İlaç adet düzensizliği yapabildiği gibi gebeliği de yüzde 100 önlemiyor. Bu açıdan dikkatli olmalısınız.

Aşılama ya da tüp bebek olmaz mı?

28 yaşındayım, 10 ay önce dış gebelik geçirdim. Hamile kalamadım. Yumurtlama oluyormuş ama çatlamıyormuş. Şimdi bana doğum kontrol hapı verilecek. Ardından gebe kalabilirmişim. Artık beklemek istemiyorum. Anne olmak benim tek hayalim. Aşılama ya da tüp bebek yapılamaz mı? Bana yol gösterir misiniz?

Haberin Devamı

CEVAP

Sevgili okurum, geçmiş olsun. Dış gebeliklere birçok sebep neden olabiliyor ve ayrıca diğer gebeliklerde de dış gebelik riski biraz artıyor. Öncelikle bir histerosalpingografi (rahim filmi) çektirmenizi öneririm. Bu çekimde rahim içine kontrastlı bir madde verilerek bu sıvının tüplerden geçişi izlenmelidir. Burada hasar ya da enfeksiyon var ise, yumurtlamanız ne kadar iyi olsa da gebe kalmakta zorluk çekebilirsiniz. Yaşınız genç olduğu için aşılama ya da tüp bebek tedavisinden öncesi olası tüm ihtimallerin araştırılmasını öneririm.

Ertesi gün hapı içtim

10 gün önce korunmadan bir ilişkim olduğu için eczaneden ertesi gün hapı alıp içtim. Adet olmam gereken zaman geldi ama hâlâ olamadım. Sizce hamile olabilir miyim?

CEVAP

Sevgili okurum, ertesi gün hapları gebeliği yüzde 100 kesinlikte önleyen bir yöntem değildir. Bu yöntemde başarı oranını artıran en önemli kriter ilacın korunmasız birliktelik sonrası en kısa zamanda alınmasıdır. İlaç kullanımının kendisi de bazen adet gecikmesi yapabiliyor. Ama yine de adet gecikmesi yaşanan durumlarda kanda gebelik testi ile gebelik olup olmadığının doğrulanması gerekir.

Ultrasona giriyorum zararlı mı?

Benim düşük yapma endişem olduğu için sık sık ultrasona gidip kontrol ettiriyorum. Bu kadar sık ultrasona girmem bebeğime zarar verir mi?

CEVAP

Sevgili okurum, gebelik esnasında bebeğin gelişimini takip etmek için kullandığımız ultrason cihazları ses dalgalarını kullanarak çalışır. İnsan kulağının duyamayacağı frekanstaki ses dalgaları dokuların içinden geçerek görüntülerin oluşmasını sağlar. Herhangi bir ışın ya da X dalgası kullanılmadığı için ultrason görüntülemesinin anne ve bebek için bilinen zararı yoktur.

Haberin Devamı

Endişeli halinizi anlıyorum ama bu her endişeli halinizde ultrason yaptırabileceğiniz anlamına gelmesin. Size önerim gebeliğin ilerleyen dönemlerinde de benzer sıkıntıları yaşamamanız için bir psikiyatrist desteği alarak endişelerinizi kontrol edebilmeyi öğrenmenizdir.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder