Dr. Ali Gürsoy Gebelik oluşmazsa diğer faktörler incelenmeli
HABERİ PAYLAŞ

Gebelik oluşmazsa diğer faktörler incelenmeli

Kadında iki tüp ve yumurtalık bulunur. Tek tüpünüz varsa ve çalışıyorsa hamile kalabilirsiniz. Eğer düzenli ilişkiye rağmen gebe kalamadıysanız kalan tüpe, yumurta rezervi seviyesine ve erkeğin sperm değerlerine de bakmak gerekir.

Sol tüpüm ve yumurtalığım yok

30 yaşındayım. Sol tüp ve yumurtalığım alındı. On aylık evliyim. Çocuk istiyoruz gebe kalamadım, sizce ne yapmalıyım?

CEVAP

Sevgili okurum, kadında iki adet yumurta ve iki tane tüp olduğu için bunlardan birinin alındığı durumlarda bile gebelik oluşabilir. Burada önemli olan nokta, diğer tüpünüzün sağlıklı çalışıp çalışmadığıdır. Böyle durumlarda yumurtlama dönemlerinde düzenli cinsel birlikteliğe rağmen gebelik oluşmaz ise diğer tüpün açık olup olmadığının, yumurta rezervinize ve eşinizin sperm değerlerinin kontrolü önerilir. Kadın hastalıkları ve doğum uzmanından destek almanız doğru olacaktır.

Haberin Devamı

Akıntı ve koku devam ediyor

25 yaşındayım ve 4 yıldır akıntım var. Vajinit tanısı konuldu ve 1.5 yıl ilaç tedavisi gördüm, sonuç alamadım. Tedavi edilemediği sürece bana bir zararı olur mu?

CEVAP

Sevgili okurum, geçmeyen genital enfeksiyonlara ne yazık ki birçok kadında sık rastlarız. Bu akıntılar bazen basit tedavilere cevap vermiyorlar. Böyle durumlarda kişide bağışıklık sistemini baskılayan durumların varlığı araştırılmalı. Ayrıca aşırı şeker tüketiminin mantar benzeri enfeksiyonlarını artırdığını unutmamak gerekir. Uzun süre devam eden ve geçmeyen akıntısı olanlarda tedaviyi birçok açıdan planlamak gerekir. Medikal tedavinin yanı sıra beslenme değişikliği ve bağışıklığı destekleyici öneriler ile bu sorunun üstesinden gelebilirsiniz. Bu süreç doğru tedavi ile düzeltilmezse ve arka planda cinsel yolla bulaşan hastalık varsa bu enfeksiyonlar nadiren de olsa kısırlığa bile neden olabilirler.

İlaç yumurta kalitesini etkiler mi?

Gebelik tedavisi gördüm, bu süreç beni çok yordu. Çok üzülüyorum, şu an 20 mg anti depresan kullanmaya başladım. Eğer gebelik oluşursa ilacı bırakacağım. Bu ilaç yumurta kalitemi ve yumurtlamamı engeller mi? Gebelik oluşursa bebeğe zararı olur mu?

Haberin Devamı

CEVAP

Sevgili okurum, ne yazık ki her ilacınx kadın vücudu üzerindeki etkisi ve oluşacak gebelikte bebeğe yapabileceği etki farklıdır. Antidepresan ilaçların birçok çeşidi bulunur. Bunların bazıları psikiyatri doktorları tarafından gebelik süresince önerilse de bazıları bebeğe zarar verebileceği için kesinlikle tavsiye edilmez. Bunun yanı sıra siz gebelik oluştuğunu anlayana kadar bebeğiniz bu ilaç dozuna maruz kalmış olacak. Bunun ne gibi bir sonuç yaratacağını bilmiyoruz. Size önerim, psikiyatristiniz ile gebeliği detaylıca planlamanız ve bu süreci bir jinekolog eşliğinde devam ettirmeniz olacak.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder