Dr. Ali Gürsoy Gebelik planlamadan doktorlarınızla konuşun
HABERİ PAYLAŞ

Gebelik planlamadan doktorlarınızla konuşun

Yüksek tansiyon ve diyabetiniz varsa gebelik planlamadan önce mutlaka sizi takip eden doktorlarınızla konuşmanız gerekir. Çünkü bu rahatsızlıkların varlığında vücutta bazı istenmeyen değişiklikler görülebiliyor. Onlar uygun görürse anne olabilirsiniz.

Acaba kansere dönüşür mü?

36 yaşındayım, bekarım. Üç yıldır rahim kalınlaşması rahatsızlığım var. Bana kronik endemetrium hiperplazi teşhisi konuldu. İlaç tedavisi sonuç vermiyor. Doktorum historektomi öneriyor. Bunun yanısıra hipotiroidim ve polikistik over’im de var. Ameliyat olmalı mıyım? Kansere dönüşür mü?

Haberin Devamı

CEVAP

Sevgili okurum, geçmiş olsun. Rahim içinin normalden kalın izlendiği durumlarda biyopsiyle örnekleme yapılır. Alınan numune patolojiye gönderilerek incelenir. Eğer hiperplazi gibi ileride rahim kanserine dönüşüm gösterebilecek bulgular izlenir ise buna göre medikal tedavi planlanabilir. Doktorunuz uygun görürse, hormonlu rahim içi araç uygulanabilir. Gerekli durumlarda ise rahimin alınması gerekebilir. Yaşınız daha çok genç olduğu için doktorunuzla bu konuyu detaylıca konuşmanızı öneririm.

Şeker ve tansiyon etkili olur mu?

34 yaşındayım. Bir çocuğum var. Hipertansiyon ve şeker hastasıyım. Yeniden anne olmak istiyorum. Acaba çocuğumda ya da bende bir sorun olur mu?

CEVAP

Sevgili okurum, diyabet ve hipertansiyon varlığında vücutta bazı istenmeyen değişiklikler oluşabilmektedir. Kadın gebe kaldığında eğer dikkatli olunmaz ise bu olumsuz değişiklikler hızla artabilirler. Benim size önerim, olası bir gebelik öncesi kardiyoloğunuz ve endokrinoloğunuz ile var olan durumu değerlendirmeniz olacaktır. Eğer gebe kalmaya engel bir durum saptanmaz ise gebe kalabilirsiniz. Ama sıkı takip altında olmanız gerektiğini unutmayın.

Kısa sürede tedavi edilebilir mi?

33 yaşındayım. Zaman zaman akıntı sorunu yaşıyorum. Son dönemde yeşilimsi renkte ve koku yapıyor, rahatsız ediyor ve endişelendiriyor. Kısa sürede tedavi edilir mi?

CEVAP

Sevgili okurum, vajinal akıntılar kötü kokulu ya da renkli oldukları takdirde mutlaka değerlendirilmelidirler. Kadın hastalıkları ve doğum doktorunuz yapacağı muayene sonrası sizden vajinal kültür örneği alabilir. Bu örnekleme ile sizde olası enfeksiyona yol açan mikrop türü tespit edilecek ve buna özel tedavi planlaması yapılacaktır. Tedavi süresi mikrobun çeşidine göre değişkenlik gösterebilir.

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder