Dr. Ali Gürsoy Geç kalmadan tedaviye başlamalısınız
HABERİ PAYLAŞ

Geç kalmadan tedaviye başlamalısınız

Erken menopoz söz konusuysa ve anne olmak istiyorsanız hemen doktorunuza başvurun. Öncelikle yumurta rezervinizin değerlendirilmesi ve size ona göre yol haritası çizilmesi gerekir. Ama menopoz başlamışsa, hamile kalmanız mümkün değil.

Hamile kalır mıyım?

38 yaşındayım ve 4 yıl önce menopoza girdim. İki yıl ilaç kullanarak adet gördüm. Şu anda ilacı bıraktım ve adet görmüyorum. Acaba hamile kalabilir miyim?

CEVAP

Sevgili okurum, ne yazık ki 30-39 yaşları arası kadınların yaklaşık yüzde 1’inde erken menopoz ile karşılaşıyoruz. Çocuk sahibi olmayı planlıyorsanız gecikmeden bir jinekolog ile konuşarak gebelik planlamanızı öneririm. Öncelikle yumurtalık rezervinizin değerlendirilmesi gerekir.

Haberin Devamı

Eğer gerçekten menopoz süreci tam olarak başlamış ise hamile kalamayabilirsiniz. Yapılacak tetkiklerde az olsa yumurta rezervi saptanabilir ise tüp bebek tedavisi deneyebilirsiniz. Bu konuda geç olmadan hızlıca tedaviye başlamanızı öneririm.

Ameliyat olmalı mıyım?

35 yaşındayım, ikinci çocuğu istiyoruz. Bir yıldır korunmuyoruz. Rahim filmi çekildi. Rahmin dar olduğunu ve ameliyat olmam gerektiği söylendi. Tüp bebek denesek hamile kalabilir miyim? Acaba önce ameliyat mı olmalıyım? Ameliyat nasıl olacak?

CEVAP

Sevgili okurum, rahim normalde gebelik oluşumu ve büyümesi için uygun bir ortamdır. Ama bazı kadınlarda rahimde şekil bozukluğu görebiliyoruz. Rahimde bulunan sorunlara bağlı olarak bazen gebelik oluşumunda sorun izlenirken bazen de gebeliğin devamında problem olabiliyor.

Bu durumlarda gebelik öncesi rahim bozuklukları ameliyat ile düzeltilmeli. Rahim içine kamera ile girilerek gerekli cerrahi müdahaleler yapılır. Anestezi altında yapılan bu işlem sonra aynı gün içinde taburcu olarak evinize dönebilirsiniz.

Yara nasıl tedavi edilecek?

31 yaşındayım. Hamile kalamıyorum ve çok akıntım var diye kadın doğuma gittim. Bana rahim ağzında yara olduğunu söyledi. Gebelikten önce yaranın tedavi edilmesi gerektiğini anlattı. Bu yaranın tedavi edilmesi şart mı ve hangi yöntem uygulanmalı?

CEVAP

Sevgili okurum, rahim ağzında bulunan yaralarda akla ilk olarak rahim ağzında kanser oluşumu ya da kanser öncesi görülen lezyonların varlığı gelir. Rahim ağzı kanseri dışında uzun süreli vajinitler, enfeksiyonlar ve servikal polipler kanama yapabilirler. Pap smear testi ile olası rahim ağzı patolojilerinin varlığı saptanacaktır. Sonuçlarda sorun izlenmez ise rahim ağzındaki yaraya yakma veya dondurma işlemi uygulanabilir.

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder