Dr. Ali Gürsoy Gelişmesinde gecikme varsa hemen doktora
HABERİ PAYLAŞ

Gelişmesinde gecikme varsa hemen doktora

Kızınız yaşı geldiği halde adet görmediyse ya da ergenlik dönemi gelişmesinde gecikme varsa mutlaka doktora başvurun. Çünkü bu gecikmeler bazı hastalıkların habercisi olabilir. Çocuğun anatomik gelişimine ve hormon seviyelerine bakılır, karar verilir.

Kısırlık neden olur?

Üç yıllık evliyim. Hamile kalamıyorum. Yapılan tüm testlerde bir şey bulunamadı. Ama gittiğim bir doktor kısır olabileceğimi söyledi. Kısırlık neden olur ve neler etkili?

CEVAP

Sevgili okurum, yaşınızı bilmediğim için net cevap veremiyorum. Ama ileri yaş hastalarımızda bazen sebebi bilinmeyen infertilite denilen anne ve baba adayının tüm testlerinin normal olduğu kısırlık durumunu görebiliyoruz. Bugüne kadar yapılmış olan tüm tetkikleriniz ile birlikte infertilite ve tüp bebek konusunda uzman bir doktora başvurarak detaylı muayene olmanızı öneririm. Doktorunuz hem sizi hem eşinizi muayene ettikten sonra gebelik ihtimaliniz üzerine detaylı bilgi verecektir.

Haberin Devamı

Adet görmedi

16 yaşında kızım var ve adet görmedi. Gelişiminde gözle görülür bir sorun yok. Ama bu durum beni çok endişelendiriyor. Ne yapmalıyım? Nereye başvurmalıyım?

CEVAP

Sevgili okurum, kızınızın gelişim aşamalarında biraz gecikme gözüküyor. Bu durumlarda kişinin anatomik gelişiminin ve hormon seviyelerinin kontrol edilmesi gerekir. Size önerim, çocuğunuzu bir çocuk hastaları uzmanı ve kadın hastalıkları uzmanına muayene ettirmeniz. Ergenlik dönemi gelişiminde oluşan gecikmeler bazı hastalıkların belirtisi olabilir. Böylece ileride yaşanabilecek sorunlara yol açmadan gerekli tedavi başlanabilir.

Akıntım geçmiyor

Dört yıllık evliyim. Bir türlü geçmeyen kahverengi akıntım var. Doktora gittim ama ilaç fayda etmedi. Bu akıntı hamile kalmama engel olur mu?

CEVAP

Sevgili okurum, akıntı ile kendini gösteren vajinal enfeksiyonlarda kültür örneklemesi yapılarak enfeksiyona neden olan mikrop çeşidi kolaylıkla tanınır. Üreme izlenirse yani enfeksiyonu yapan mikrobun tipi belli olursa bu şikayeti geçirmeye yönelik özel tedavi verilir. Doktorun önerdiği ilacı, önerdiği sürede kullanırsanız enfeksiyon kaybolacaktır. Bu arada bazı enfeksiyon tiplerinin karın içinde rahim ve tüplerde yapışıklık vesaire yapabilerek gebe kalmaya engel olabileceğini düşük ihtimal de olsa unutmamak gerekir.

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder