Dr. Ali Gürsoy Hafif egzersizle bel ağrısı kontrol altına alınabilir
HABERİ PAYLAŞ

Hafif egzersizle bel ağrısı kontrol altına alınabilir

Gebelikte rahim büyümesine bağlı olarak kadında denge merkezi değişir. Bel ağrıları düzenli ve hafif egzersizlerle kontrol edilebilir. Ama altta yatan başka sorun olup olmadığı mutlaka araştırılmalı.

Tüplerden biri kapalıymış anne olabilir miyim?

Altı yıllık evliyim, 36 yaşındayım. Çocuk istememize rağmen bir türlü olmuyor. Rahim filmi çekildi ve kanallarından birinin kapalı olduğu ama bunun sorun yaratmayacağı söylendi. Hamile kaldım ama düşük yaptığım için bebek alındı. Bunun nedeni nedir? Ne yapmalıyım?

CEVAP

Sevgili okurum, kadınlarda rahimin yanında 2 yumurtalık ve 2 tüp bulunmaktadır. Bunlardan biri çalışmasa bile diğeri gebelik oluşması için gereken şartları oluşturabilecektir. Sizde de zaten bir tüp kapalı olsa bile sonrasında gebelik oluşmuş ama düşük olduğu için alınmak zorunda kalınmış. İstenmeyen bu düşüklere en sık genetik hastalıklar neden olur. Yeni bir gebelik planı öncesi doktorunuzun önerileri doğrultusunda genetik testlerinizi yaptırmanızı öneririm.

Haberin Devamı

Bel ağrısından yakınıyorum

30 yaşındayım ve 6 aylık hamileyim. Her şey yolunda gidiyor ama ben 2 haftadır bel ağrısından yakınıyorum. Acaba bu normal mi? Bana çok ağrı çekiyormuşum gibi geliyor. Acaba doktora başvurmalı mıyım?

CEVAP

Sevgili okurum, gebelikte rahimin büyümesine bağlı olarak kadınlarda denge merkezi değişir. Bu ağrılar düzenli ama hafif tarzda egzersizler ile kontrol altına alınabilirler. Fakat gebelik ile ilgili bir süreç olduğu için gebeliğe bağlı olabilecek tüm faktörlerin ekarte edilmesi gerekmektedir. Basit bir idrar yolu enfeksiyonundan erken doğum tehdidine kadar birçok faktör bu duruma neden olmuş olabilir.

Neden adet göremiyorum?

32 yaşında, 4 yıllık evliyim. Ocak 2021’de anne oldum. Bebeğim 36 haftalık doğdu. Benim asıl sorunum doğumdan bugüne kadar adet görememem. Sebebini ve ne yapmam gerektiğini öğrenmek istiyorum.

CEVAP

Sevgili okurum, doğum sonrası adet kanamaları genellikle 3’üncü ve 4’üncü aylar arası yeniden başlar. Emzirmeye bağlı olarak adet kanaması bazen 12’nci aya kadar başlamayabilir. Genellikle altında herhangi bir sorun tespit edilemese bile gecikme uzadığı takdirde doktorunuz tarafından jinekolojik olarak değerlendirilmenizi öneririm. Annenin emzirme süresi, emzirme sıklığı, bebeğe ek besin verilmemesi gibi birçok faktör bu değişikliklere yol açmış olabilir.

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder