Dr. Ali Gürsoy Her çikolata kistine ameliyat gerekmez
HABERİ PAYLAŞ

Her çikolata kistine ameliyat gerekmez

Endometriozis hastalığı çikolata kistleri olarak da biliniyor ve kadının ne kadar istese de hamile kalmasına engel olabiliyor. Kistiniz varsa mutlaka doktorun takibinde kalın. Her çikolata kisti ameliyat gerektirmez ve geve kalmayı zorlaştırıyorsa düşünebilir.

Rahim ağzında sorun varmış

20 yaşındayım. 1 yıllık evliyim. Çocuk sahibi olmak için doktora gittim, hormon testimde prolaktinim yüksek çıktı: 36. Bana bir ilaç verdi. Kullandım 11'e düştü. Doktor, muayenede rahim ağzımda bozukluk olduğunu söyledi ve smear testi yaptı. Acaba tüm bunlar hamile kalmama engel mi?

Haberin Devamı

Cevap

Sevgili okurum, rahim ağzında hücresel değişiklikler saptandığı için kolposkopik inceleme dediğimiz rahim ağzının detaylı muayenesi işlemi uygulanması gerekir. Rahim ağzı kanserinin erken tanısı için yapılan pap smear testinde şüpheli lezyonların varlığı için ileri inceleme gerekmektedir. Gebelik planınızdan önce bu durumu açıklığa kavuşturmanızı öneririm.

Büyüdüğünü nasıl anlarım?

Dört santimlik çikolata kistim var. Çocuk sahibi olmak istiyorum. Ameliyat olmama gerek var mı? Kistimin büyüyüp küçüldüğünü nasıl anlarım? Kontrol için doktora gitmem gerekir mi?

Cevap

Sevgili okurum, çikolata kisti olarak da bilinen endometriozis hastalığı ne yazık ki gebe kalmaya engel olabiliyor. Her çikolata kistinin ameliyat edilmesi gerekiliği yoktu. Gebe kalmanıza engel olabilecek tüm faktörler araştırılıp eğer gereklilik var ise çikolata kistinizin ameliyat edilmesi gerekebilir. Kistinizin büyüyüp büyümediğini anlamanın tek yolu doktorunuzun yapacağı ultrason görüntülemesidir.

Şiddetli kaşıntım var

35 yaşındayım, 3 aydır vajinamda çok şiddetli bir kaşıntım var. Fitil, hap, krem kullandım; geçmedi. Özellikle ilişkiden sonra artıyor.

Cevap

Sevgili okurum, vajinal enfeksiyonlar kadınlarda sık görülmekle birlikte bazı durumlarda sık sık tekrarlamaktadır ve tedaviye cevap vermemektedir. Yapılacak muayene ve gerekirse vajinal sürüntü incelemesi sonrası enfeksiyona neden olan sebep saptamalı ve sebebe yönelik tedavi başlanması gerekir.

Haberin Devamı

İlişkide kan geldi

İlişkiye girdiğimiz zaman herhangi bir kanama olmuyordu. Ama son ilişkide kan geldi. Biraz korktum ve bir daha ilişkiye girmedik. Korkulacak bir şey mi? Kadın doğum uzmanına gitmeme gerek var mı?

Cevap

Sevgili okurum, ilişki sonrası kanama pek beklenen bir durum olmayıp muayene olmanızı gerektirir. Vajinal enfeksiyonlar rahim ağzında yara, servikal polit ya da vajinal kuruluk gibi durumlara bağlı olarak vajinal kanamanız olmuş olabilir.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder