Dr. Ali Gürsoy Hormonlara ve insülin direncine bakılmalı
HABERİ PAYLAŞ

Hormonlara ve insülin direncine bakılmalı

Polikistik over sendromu yumurtlamayı olumsuz etkiliyor. Hormon testleriniz yapılmalı ve insülin direnciniz ölçülmeli. Sonuca göre tedavi planı yapılır, hastaya yaşam tarzını değiştirmesi önerilir. Böylece adetler düzene girmeye başlar.

Kistlerim geçecek mi?

21 yaşındayım. Adet düzensizliğim nedeniyle geçen ay bir doktora gittim ve ultrason muayenesi sonucu polikistik over çıktı. Doktor 6 ay ilaç kullanmamı istedi. Bu sonra kistlerim geçer mi? Evlendiğim zaman anne olabilir miyim?

CEVAP

Sevgili okurum, polikistik over sendromu düzensiz hormon üretimine sebep olarak yumurtlamayı olumsuz etkiler. Bu durum genellikle ultrasonda yumurtaların normalden iri olmasıyla tanı alır. Sizin durumunda öncelikle hormon değerlerinizin ve insülin direncinizin ölçülmesi gerekir.

Haberin Devamı

Sonuçlara göre verilecek tedavi ve yaşam tarzı değişiklikleri ile yumurtlamanızın normale dönmesini sağlanmaya çalışır. Bu sayede adet düzenizde sağlanabilir. Tüm bu tedavi sürecinde bulguların hızlı gerilemesi amaçlı doktorunuzun önerdiği ilacı kullanabilirsiniz.

Doktorum MR istiyor

30 yaşındayım, 5 yıllık evliyim. 10 yıldır hormonal problemlerim var. Prolaktine bağlı olarak beynimde 2 mm büyüklüğünde bir kitle var. Yılda bir kez doktorum MR istiyor. Sorunlarım için nereye başvurabilirim?

CEVAP

Sevgili okurum, prolaktin hormonu kadında adet düzeni dahil birçok fonksiyondan sorumludur. Prolaktin hormonunun kadınlarda süt üretimi ve süt salgılanmasından sorumlu olduğu için süt hormonu olarak da bilinir. Olması gerekenden yüksek saptandığı takdirde ileri araştırma yapılması gerekir.

Gerekirse MR görüntüleme ile hipofiz bölgesi değerlendirilir. Olası kitle izlenmesi durumunda medikal ya da cerrahi tedavi planlanır. Endokrinoloji uzmanı bir doktor kontrolünde tedavinizi planlamanızı tavsiye ederim.

Sıkıntılar neden bitmiyor?

31 yaşındayım. Beş senedir adet dönemlerinde ağrı yaşıyorum. Her ay 27 ya da 28 günde bir adet oluyorum. Adet dönemi sıkıntılarım neden bitmiyor? Ne yapabilir?

CEVAP

Sevgili okurum, günlük aktiviteleri engelleyecek düzeyde ağrılı adet görme olarak tanımlanan dismenore jinekolojik bir hastalıktır. Adet dönemlerinizde bulantı, kusma, ishal, kabızlık, gaz hissi, baş ağrısı, baş dönmesi, yorgunluk, sinirlilik ve ateş basması belirtilerinin biri ya da birkaçı birlikte görülür.

Haberin Devamı

Yapılacak tetkikler ve ultrasonografik görüntüleme ile olası nedenler hızlıca saptanır ve buna yönelik tedavi başlanır. Bazı destek ve hormon tedavileri uygulanabilir Ayrıca uyku düzeni, düzenli egzersiz ve gevşeme teknikleri ile de rahatlama sağlayabilirsiniz.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder