Dr. Ali Gürsoy İki ila 7 gün arasında değişebilir
HABERİ PAYLAŞ

İki ila 7 gün arasında değişebilir

Kadının adet dönemi 2 ila 7 gün arasında değişebilir. Bu süreler içinde ve her ay düzenli oluyorsa her şey normal kabul edilir. Tedirginseniz ya da süre kısalırsa, adet döngüsünde sorun olursa doktorunuza başvurun. Yapılacak muayene sonrası durum ortaya çıkacaktır.

Adetim sadece 2 gün sürüyor

28 yaşında kızım. Adetim geçen yazdan beri sadece 2 gün sürüyor. Daha önce 5 gün kadar sürerdi. Doktor “Adetin düzenli geliyorsa sorun değil” dedi. Ne yapmalıyım?

CEVAP

Sevgili okurum, adet dönemleri 2 ila 7 gün arasında değişir. Bu süreler dahilinde düzenli bir şekilde olduğu sürece normal olarak kabul edilir. Sizin de belirttiğiniz üzere adet döneminiz düzenli ve olması gereken süre aralığında. Doktorunuz yaptığı muayenede ve ultrason görüntülemesinde ekstra bir bulgu saptamadı ise anormal bir durum gözükmüyor. Eğer adet süreniz daha da kısalırsa ya da döngüde düzensizlik olursa doktorunuza tekrar başvurmayı ihmal etmeyin.

Haberin Devamı

Aşı yaptırmam gerekir mi?

25 yaşındayım. Kanserden korunmak için rahim ağzı kanseri aşısını yaptırmak gerekir mi?

CEVAP

Sevgili okurum, genital siğillere ve rahim ağzı kanserine HPV isimli virüs neden olmaktadır. HPV aşısı, bazı human papilloma virüs tiplerine karşı bağışıklık sağlayarak hem genital siğil oluşumun hem de virüs ile ilişkili kanserlerin oluşumunun önüne geçebilir. Aşı güvenlidir ve bilinen hiçbir zararı yoktur. Bazı hastaların enjeksiyon yerinde kızarıklık, ağrı veya şişlik oluşabilir. Tüm kadınlara rahim ağzı kanseri aşısını rutin olarak öneriyorum, siz de ertelemeden 3 doz aşınızı yaptırınız.

Bekleme kararı aldık

On gün önce test yaptım, hamile olduğumu anlayınca hastaneye gittim, kan testi yaptırdım. İki gün sonra doktor muayene etti ve “Sağlıksız gebelik, bebek kesede yok. Kürtaj yapılacak” dedi. Eşim ve ben 10 gün bekleme kararı aldık. Ne dersiniz?

CEVAP

Sevgili okurum, ne yazık ki her gebelik başarı ile sonuçlanmayabiliyor. Gebelik kesesi bazen büyümeyebiliyor ya da kese büyüse bile içinde bebek oluşumu saptanmayabiliyor. Böyle durumlarda gebeliğin olumsuz ilerlediği kesin ise kürtaj işlemi planlanabilir. Büyümenin net olarak değerlendirilemediği durumlarda ise sık aralıklar ile takibe devam edilebilir. Kanama ya da enfeksiyon şüphesi yok ise, doktor kontrolünde bekleyebilirsiniz. Bu durumlarda risk olabileceği için kontrollerinizi kesinlikle ihmal etmeyin.

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder