Dr. Ali Gürsoy İlacın yan etkileri zamanla azalıyor
HABERİ PAYLAŞ

İlacın yan etkileri zamanla azalıyor

Doğum kontrol hapları içerdikleri hormon nedeniyle bazen kadında bulantıya neden olabiliyor. İlk başlarda görülen bu yan etkiler zamanla azalıyor. Geçmiyorsa doktorunuza başvurun.

Cinsel isteğim azalmaya başladı

45 yaşındayım, 2 sene önce menopoza girdim. Cinsel ilgi ve isteğim azalmaya başladı. Sıcak basmaları şikayetim de var, ne önerirsiniz?

CEVAP

Sevgili okurum, menopoz sürecinde azalan östrojen seviyelerine bağlı vücutta birçok değişiklik meydana gelir. En sık görülen belirtiler sıcak basmaları, gece terlemeleri, vajinal kuruluk ve cinsel istekte azalmadır. En sık başvurulan tedavi seçenekleri ise hormon tedavileri, bitkisel tedaviler ve yaşam tarzında değişikliktir. Yapılacak muayene sonrası size uygun olan bir tedavi seçeneği ile bu sorununuzdan rahatlıkla kurtulabilirsiniz. Menopoza geçiş sürecinin yaşam kalitesini azaltmaması için doktorunuzdan destek almaktan çekinmeyin.

Haberin Devamı

Mide bulantısı başlıyor, neden?

Bir haftadır doğum kontrol hapı kullanıyorum ama hapı içtikten sonra mide bulantısı başlıyor. İlacı bırakmam gerekir mi?

CEVAP

Sevgili okurum, doğum kontrol hapları içerdikleri hormonlar nedeniyle kullanan kadında bulantı sorununa yol açabilirler. İlacın ilk kullanılmaya başlandığı zamanlarda görülen bu yan etkiler zamanla azalmaktadır. Bulantısı geçmeyen ya da tolere edemeyen kişilerde bulantı önleyici ek ilaçların kullanılması önerilebilir. Yine de bulantısı geçmeyen kişilerde ilaç alımının kesilmesi düşünülebilir.

Kanamam sürüyor

32 yaşındayım. 57 gün önce sezeryan ile ilk doğumumu yaptım. Kanamam sürüyor. Acaba bu durum normal mi?

CEVAP

Sevgili okurum, doğumdan sonra küçülen ve toparlanan rahimde kanama görülmesi normaldir. Bu kanama ortalama 6 hafta yani lohusalık süresince görülebilir. Özellikle sezaryen doğum sonrası bu süre bir miktar daha artabilmektedir. Eğer kanama devam ediyorsa, miktarı artıyorsa, kötü kokulu ise ve beraberinde akıntıya eşlik ediyorsa doktorunuza başvurmanız gerekir.

Siğilleri ne yapacağım?

22 yaşındayım. Bende genital siğiller çıktı. Ne yapacağımı bilmiyorum. Bana yol gösterir misiniz?

CEVAP

Sevgili okurum, genital bölgede siğiller HPV isimli virüsten dolayı oluşurlar. HPV virüsleri genel olarak ikiye ayrılırlar. Kadınlarda siğil oluşturan bu tipler kansere yol açmazlar. Oluşan bu siğiller zamanla sayıca ve hacimce artarak rahatsızlık yaratırlar. Bu siğillerin bir an önce tedavi edilmeleri gerekir. Genital siğillerin tedavi şekli yerine, sayısına ve boyutuna göre değişkenlik gösterir. Bu siğillere cerrahi olarak çıkarma, yakma ve dondurma tedavileri uygulanabilir.

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder