Dr. Ali Gürsoy İlişki sonrası kanamayı ciddiye alın
HABERİ PAYLAŞ

İlişki sonrası kanamayı ciddiye alın

Cinsel ilişki sonrası kanama ciddiye alınması gereken bir durumdur. İlk önce akla rahim ağzı kanseri, uzun süreli vajinitler, enfeksiyonlar ve servikal polipler gelir. Vakit kaybetmeden doktorunuza başvurun.

Kistlerin geçmesi mümkün mü?

25 yaşındayım, 3-4 ayda bir adet görüyorum. Doktora gittim, kist olduğunu söyledi. İlaç verdi, 2 yıldır kullanıyordum, 3-4 ay önce bıraktım. Yine adet görmemeye başladım. Şimdi yine içiyorum. Bu kistlerin geçmesi mümkün mü? Bu kistler yüzünden hamile kalamaman söz konusu olur mu?

CEVAP

Sevgili okurum, yumurtalık kistlerinin birçok çeşidi olup öncelikle ultrasonografi ile yapısı kontrol edilmelidir. Yapılacak görüntüleme ile konumu, boyutu ve görünümü kontrol edilir. Muayenede ayrıca hormonal değerler de kontrol edilerek yumurtalıkların hormonal salgıları değerlendirilmelidir. Anlatımınız, polikistik over sendromuna benzer bulgular gösteriyor.

Haberin Devamı

Böyle durumlarda bir süre ilaç tedavisine devam etmek gerekebiliyor. Polikistik over sendromunun yol açtığı en büyük sorunlardan bir tanesi de yumurtlamayı bozmasıdır. Bu nedenle gerekli durumlarda yani çocuk istenildiği takdirde yumurtlamayı artırmak ve düzenlemek amaçlı ek destek tedavileri gerekebilir.

İlişkide kan geliyor

27 yaşında, 2 çocuk annesiyim. Benim sorunum düzensiz adet kanaması ve ilişki sırasında kan gelmesi. Acaba bu durum rahim kanserinin belirtisi olabilir mi?

CEVAP

Sevgili okurum, ilişki sonrası kanamalar dikkat ile incelenmesi gereken durumlardandır. Akla ilk olarak rahim ağzı kanseri ya da kanser öncesi lezyonların varlığı gelir. Rahim ağzı kanseri dışında uzun süreli vajinitler, enfeksiyonlar ve servikal polipler de kanama yapabilirler. Bu şikayetinizi ihmal etmeden hızlıca kontrol ettirmenizi öneririm.

Hep ilaç mı kullanacağım?

37 yaşındayım, erken menopoz teşhisi konuldu. Doktor ilaç verdi. Hap olmadan adet göremiyorum. Bu ilaç kilo aldırır mı? Hep ilaç mı kullanacağım? Ne yapmam lazım? İlaç içmezsem ateş basıyor.

CEVAP

Sevgili okurum, 40 yaşından önce gerçekleşen menopoz erken menopoz olarak adlandırılır. Erken menopoz 18-29 yaş aralığındaki her 1000 kadından 1’inde ve 30-39 yaş aralığındaki her 100 kadından 1’inde görülür. Kadınlarda erken menopoza bağlı östrojen yani kadınlık hormonu azaldığı için bu dönemde birçok fiziksel ve psikolojik sorun izlenir.

Haberin Devamı

Erken menopozda kalp hastalıkları riski, kemik erimesi, idrar kaçırma ve sık idrara çıkma gibi bulgularda artış görülür. Bu etkilerden korunmak için bir süre hormon tedavisi almanız önerilir. Bu tedavilerin kilo üzerine olumsuz etkileri yoktur. Doktorunuz ile görüşerek tedavi sürecini planlayabilirsiniz.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder