Dr. Ali Gürsoy İlişki sonrası kanamayı sakın ihmal etmeyin
HABERİ PAYLAŞ

İlişki sonrası kanamayı sakın ihmal etmeyin

İlişki sonrası kanama olması normal değil ve ihmal etmeden hemen doktorunuza başvurun. Akla ilk gelenler rahim ağzı, rahim kanseri ya da kanser öncesi lezyonlar olur. Bunun dışındaki nedenler enfeksiyonlar, polipler ve uzun süren vajina iltihabıdır.

Her ilişki sonrası kanamam oluyor

30 yaşındayım ve iki çocuk annesiyim. Bir süredir eşimle birliktelik sonrası kanamam oluyor. Eskiden böyle olmazdı. Korkuyorum ne yapayım sizce?

CEVAP

Sevgili okurum, cinsel ilişki sırasında ve sonrasında kanamalar ihmal edilmeden değerlendirilmesi gereken durumlardır. Bu kanamalarda akla ilk olarak rahim kanseri, rahim ağzı kanseri ya da kanser öncesi lezyonların varlığı gelir. Kanser olguları dışında uzun süreli vajinitler, enfeksiyonlar ve servikal polipler de kanama yapabilirler. Yapılacak muayene sonrası doktorunuz riskli bir durum olup olmadığını saptayabilecektir.

Haberin Devamı

Doğum kontrol ilacıyla adet görebiliyorum

28 yaşındayım, düzensiz adet görüyorum. Birçok doktora gittim, yumurtalığımın çalışmadığını söylediler. Verdikleri ilaçlar da fayda etmedi. Doğum kontrol ilacı kullanıyorum, içince adet görüyorum. Bırakınca kanama kesiliyor. Ne yapmalıyım?

CEVAP

Sevgili okurum, adet düzensizliği şikayetiniz için öncelikle yapılacak bir ultrasonografik görüntüleme ile üreme organlarınızın yani rahim ve yumurtalıklarınızın kontrol edilmesi gerekir. Bunun yanı sıra hormon değerleriniz de kontrol edilerek adet düzensizliğine yol açabilecek bir sorun olup olmadığı irdelenmelidir. Adet düzensizliğinin altında yatan sorunun bulunup tedavi edilmesi gerekir. Bunun için doktorunuza başvurun.

Adet kanaması giderek azalıyor

39 yaşındayım, bekarım. Her ay düzenli adet görüyorum. Adetim ilk gün yoğun oluyor, diğer günlerde çok azalıyor. Bunun nedeni kullandığım ilaçlar mı yoksa başka bir hastalık mı?

CEVAP

Sevgili okurum, adet dönemlerinde ilk günler kanama miktarı fazla iken ilerleyen günlerde bu miktarın azalması beklenen bir durumdur. İlaç kullanımınızdan bahsetmişsiniz ama ismini belirtmemişsiniz. Bazı ilaçların kadınlarda adet dönemlerinde kanama miktarını ve süresini değiştirebildiğini biliyoruz. Kullandığınız ilaçların ismini gönderirseniz daha detaylı yardımcı olabilirim.

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder