Dr. Ali Gürsoy Kalan yumurtalıkla doğurganlık sürebilir
HABERİ PAYLAŞ

Kalan yumurtalıkla doğurganlık sürebilir

Kadındaki iki yumurtalıktan biri yaşanan bazı sorunlar nedeniyle alınmak zorunda kalabiliyor. Böyle durumlarda kalan yumurtalık yumurta gelişimini sağlayarak doğurganlığı devam ettirebilir. Ama erken menopoz riski doğabilir, doktor kontrollerinizi aksatmayın.

Çocuğum olur mu?

25 yaşındayım ve evleneceğim. Çocukken bir yumurtalığımı kendi etrafında dönüp çürüdüğü için almışlar. Evlendiğimde çocuk sahibi olabilir miyim?

CEVAP

Sevgili okurum, kadınlarda sol ve sağ tarafta olmak üzere iki adet yumurtalık ve iki adet tüp bulunmaktadır. Bu yumurtalıklar bazen kendi etraflarında dönerek torsiyon dediğimiz patolojiye oluşturabilirler. Geç kalınan olgularda ne yazık ki bu yumurtanın komple çıkarılması gerekebilir. Böyle durumlarda diğer yumurtalık yumurta gelişimini sağlayarak doğurganlığı devam ettirebilir. Size önerim doktorunuza senelik düzenli muayenelerinizi aksatmamanız. Doktorunuz yapacağı kontroller ile olası bir erken menopoz riskine karşı sizi ayrıca bilgilendirecektir.

Haberin Devamı

Neden hamile kalamıyorum?

28 yaşındayım ve 2 sene önce evlendim. Evlenmeden 2.5 sene önce prolaktin hormonu tedavisi gördüm. Eşimle 2 senedir haftada en az 3 defa beraber olmamıza rağmen hala hamile kalamıyorum?

CEVAP

Sevgili okurum, süt hormonu olarak da bilinen prolaktin hormonu kadınlarda doğurganlık ve regl düzeni ile ilgili hormonların üretimini baskılar. Baskıladığı hormonlar nedeniyle doğurganlığınızın azalmasına sebep olabilir. Öncelikle prolaktin seviyenizi kontrol ettirmenizi öneririm. Bunun yanı sıra gebe kalmak için doğru zamanda birlikteliğin en önemli kriter olduğunu unutmayın. Adet döngünüzden yumurtlama zamanını takip ederek bu dönemlerde birlikte olmaya önem gösterin.

Kızım adet görmedi

Doktor bey pandemiden dolayı kızımı bir türlü doktora götüremedim. Kızım 17 yaşında ama adet görmedi. Doktora gitmemiz lazım mı, ne dersiniz?

CEVAP

Sevgili okurum, kızınızın gelişim aşamalarında yani ergenliğe geçişinde gecikme gözüküyor. Bu durumlarda kişinin anatomik gelişiminin ve hormon seviyelerinin detaylıca kontrol edilmesi gerekir. Size önerim kızınızı bir çocuk hastaları uzmanı ve kadın hastalıkları uzmanına muayene ettirmeniz. Ergenlik dönemi gelişiminde oluşan gecikmeler bazı hastalıkların belirtisi olabilir. Böylece ileride yaşanabilecek sorunlara yol açmadan gerekli tedavi başlama fırsatını kaçırmamış oluruz.

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder