Dr. Ali Gürsoy Kesin tedavisi yok
HABERİ PAYLAŞ

Kesin tedavisi yok

Polikistik over sendromunda kadının şikayetleri ilaçla azalsa da kesin tedavisi yok. Hastanın, kan değerleri, şekeri, tiroid fonksiyonları ve hormon değerleri kontrol edilir. Ayrıca düzenli spor yapılması da adet döngüsünün düzenli hale gelmesine yardım eder.

Yara yakılmalı mı, kafam karışık

26 yaşında, 5 yıllık evli kadınım. İki yıldır idrara çıkarken vajinam yanıyor. Eşimle de birlikte olamıyorum. Birlikte olduktan sonra çok sancım oluyor. Adetim yaklaştıkça yanma artıyor. Arada akıntım oluyor. Kadın-doğum uzmanlarına gittim. “Yara var” dediler. Bir sene önce dondurdum. Sıkıntılar geçmedi.

Haberin Devamı

Üroloji uzmanlarına gittim, “Enfeksiyon var” diye sistoskopi yapıldı, sonuca ulaşılamadı. Doğum yapmadım. Bazı uzmanlar, yarayı dondurmazsam erken doğum ve düşük riskinin artacağını söylüyor. Bir kısmı da yara dondurulursa floranın bozulacağını ve düzelmeyeceğini anlatıyor. Kafam çok karışık, bana bir yol gösterir misiniz?

CEVAP

Sevgili okurum, şikayetleriniz birçok nedene bağlı olabilir. Öncelikle pap smear testi ve gözlemsel muayene yapılarak rahim ağzının değerlendirilmesi gerekiyor. Yapılan değerlendirme sonucunda herhangi bir patolojik sorun izlenmezse yara olarak tabir edilen lezyon için yakma ya da dondurma işlemi uygulanır. Bu işlem, uygun koşullarda yapıldığı takdirde sorun yaratmaz. Bunun yanı sıra yanma şikayetleriniz için vajinal kuruluk probleminizin olup olmadığının değerlendirmesi gerekmektedir. Kadınlarda bu tarz sorunlarda kuruluk şikayeti sık karşılaşılan problemlerin başında gelmektedir.

İlaç kullanmaktan bıktım

21 yaşında, bekar kızım. Polikistik over sendromum var. Üç yıldır ilaç kullanıyorum. Sürekli ilaç kullanmaktan sıkıldım. Başka bir doktora başvurayım mı yoksa ilaca devam edeyim mi?

CEVAP

Sevgili okurum, polikistik over sendromunun bazı bulguları ilaç ile azalsa bile kesin bir tedavi yöntemi yoktur. Hastanın, açlık kan glukoz değeri, açlık insülin değeri, tiroid fonksiyon değerleri, vitamin değerleri ve hormon değerleri kontrol edilmelidir. Olumsuz saptanan değerlerin düzeltilmesinin yanı sıra düzenli spor yapılması da hastaların adet döngülerinin kendiliğinden geri gelmesine olanak sağlayabilir.

Haberin Devamı

Miyom alınmalı mı?

36 yaşındayım, 4-5 aydır adet kanamalarım düzensiz. On gün önce rahatsızlığım için doktora gittim. Doktor, miyom olduğunu söyleyip ameliyat olmamı önerdi. Miyom dedikleri nedir? Tehlikeli midir? Ameliyat olmam şart mı?

CEVAP

Sevgili okurum, miyomlar rahim düz kas dokusundan kaynaklanan iyi huylu kitlelerdir. Kanama, adet düzensizliği, ilişki esnasında ağrı, halsizlik ve çocuk sahibi olamamak gibi birçok soruna yol açabilirler. Miyomların varlığında en doğru tedavi ameliyat ile alınmalarıdır. Yaşınız genç olduğundan ameliyatınız esnasında rahim koruyucu ameliyat tercih edilmesi daha doğru olacaktır.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder