Dr. Ali Gürsoy Kilonun azı da çoğu da zarar
HABERİ PAYLAŞ

Kilonun azı da çoğu da zarar

Anne olmak isteyen kadının ne çok zayıf ne de kilolu olmasını istiyoruz. Fazla kilo doğurganlığı etkiliyor ama çok zayıf olanlarda da vücuttaki yağ oranının düşüklüğüne bağlı olarak adet düzensizliği ve gebe kalmakta zorluk görülebiliyor.

Zayıf olmam hamile kalmamı engeller mi?

23 yaşında, 1 yıllık evli bir kadınım. Ancak çok zayıfım. Kilom 43. Bu kiloyla hamile kalmam sorun olur mu? Çok şişmanların hamile kalmakta zorlandıklarını yazmıştınız. Acaba çok zayıf olanlarda da böyle bir tehlike var mı?

CEVAP

Sevgili okurum, vücut kitle indeksinin çok fazla olması gibi çok az olması da gebelik isteği sırasında ve hamilelik esnasında bazı problemlere yol açabilmektedir. Kilonuz epey düşük ama boyunuzu mailinizde belirtmemişsiniz. Bu durumlarda boy ve kilo ölçümü ile hesaplanan vücut kitle indeksi değeri bizim için anlamlı oluyor.

Haberin Devamı

Aşırı zayıf kadınlarda genellikle vücuttaki yağ oranının çok düşük olmasına bağlı olarak adet düzensizliği ve gebe kalmada zorluklar görebiliyoruz. Bu nedenle bir doktora danışıp muayene olmanızı öneririm.

Safra kesemdeki polip etkili olur mu?

52 yaşındayım. İdrar yaparken zorluk çekiyorum, yanma ve sızlama oluyor. Safra kesesinde polip tespit edildi. Bunun idrar yollarında oluşan yanmaya etkisi var mıdır?

CEVAP

Sevgili okurum, idrar yolu enfeksiyonlarının safra kesesi ya da polibi ile ilişkisi bulunmamaktadır. İdrar yolu enfeksiyonları tipik olarak idrar yaparken yanma ve sık idrara çıkma şeklinde bulgu göstermektedir. Size önerim en kısa zamanda doktorunuza başvurarak tam idrar testi ve idrar kültürü yaptırmanız olacaktır. Bu test sonuçlarına göre hangi enfeksiyon olduğu tespit edilerek buna yönelik ilaç tedavisi başlanacaktır.

İlişki sonrası ağrı hissediyorum

On aylık evliyim. Cinsel ilişkiye girdikten sonra ağrı hissediyorum. Ayrıca evlendiğimden beri idrarımda kötü koku oluyor, akıntım da var. Sizce bütün bunlar normal mi?

CEVAP

Sevgili okurum, cinsel birliktelik esnasında ağrıya neden olabilecek birçok sebep bulunmaktadır. Cinsel ilişki esnasında yeterli kayganlık sağlanamaması ağrının en sık sebeplerinden bir tanesidir. Bunun yanı sıra ultrason ile rahim ve yumurtalıklarınızın değerlendirilmesini öneririm. Olası yumurtalık kistleri ve miyomlar kadınlarda cinsel birliktelik esnasında ağrıya yol açabilir. İdrardaki kötü koku şikayeti içinde idrar testi yaptırıp enfeksiyon olup olmadığını kontrol ettiriniz.

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder