Dr. Ali Gürsoy Kontrolsüz diyabet sorun yaratıyor
HABERİ PAYLAŞ

Kontrolsüz diyabet sorun yaratıyor

Şekerin yüksekliği böbrek ve göz hastalıklarının yanı sıra kadınlarda üreme organlarında da bakteriyel ya da mantar kökenli enfeksiyonlara neden oluyor. Uygun tedavinin yanında diyabet yani şeker hastalığı da kontrol altına alınmalı.

Çalışmıyormuş

24 yaşındayım ve 2 yıllık evliyim. 15 yaşından bu yana 3-4 kez adet gördüm. Tiroid olduğunu, hormon bozukluğundan dolayı yumurtalıklarımın çalışmadığını söylediler. Sürekli kilo alıyorum. Bu yüzden çocuğum olmazmış ama çok istiyoruz. Ne yapmalıyım?

CEVAP

Sevgili okurum, adet görememeniz birçok durumdan kaynaklanabilir. Bunun altında beslenmeden çevresel faktörlere, anatomik sorunlara ve hormonlara kadar birçok etken neden yatabilir. Tiroid hormon bozukluğu da bunlardan biridir.

Haberin Devamı

Size önerim hızlıca tiroid hormon değerleriniz için tedavi görmeniz olacak. Bu tedaviyi takiben hala adet göremezseniz bir kadın hastalıkları doktoru tarafından olası diğer sebepler için detaylıca muayene olmanızı öneririm. Gerekli durumlarda endokrinoloji uzmanından da görüş almak gerekebilir.

Kanlı akıntısı var

Annem 60 yaşında ve menopoza gireli 10 yıl oldu. İki gündür kötü kokulu ve biraz da kanlı bir akıntısı varmış. Annem şeker hastası. Bu akıntı için doktora gitmeli miyiz?

CEVAP

Sevgili okurum, diyabet hastalığının vücut üzerindeki etkileri ne yazık ki zaman geçtikçe ve kontrolsüz şekilde ilerledikçe daha önemli sorunlar çıkarmaya başlar. Kontrolsüz glukoz seviyelerinin yüksekliği böbrek ve göz hastalıklarına yol açabildiği gibi kadın üreme sistemlerinde de bakteriyel ya da mantar kökenli enfeksiyonlarına yol açabilir. Bu durumlarda uygun tedavi ile sorun giderilir ama şikayetlerin tekrarlamaması için diyabetin de kontrolü sağlanmalıdır.

Adetim düzensiz

29 yaşında, evli ve iki çocuk annesiyim. Ancak 3-4 ayda bir adet görüyorum. Adet düzensizliğinin nedenleri nedir ve ne yapmam gerekiyor? Beş sene önce yine adet düzensizliği nedeniyle tedavi gördüm ama değişen bir şey yok.

CEVAP

Sevgili okurum, adet düzensizliği karşımıza çok sık çıkan bir sorun olup detaylı incelenmesi gerekir. Öncelikle yapılacak bir ultrasonografik görüntüleme ile üreme organlarınızın yani rahim ve yumurtalıklarınızın kontrol edilmesi gerekir.

Haberin Devamı

Bunun yanı sıra hormon değerlerinizde kontrol edilerek adet düzensizliğine yol açabilecek bir sorun olup olmadığı irdelenmelidir. Yapılacak bu değerlendirmeler sonrasında uygun tedavi ile adet düzeniniz normale dönecektir. Daha önce yapılan tedavinizin detaylarını doktorunuzla paylaşmayı unutmayınız.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder