Dr. Ali Gürsoy Menopoza geçişte destek almaktan çekinmeyin
HABERİ PAYLAŞ

Menopoza geçişte destek almaktan çekinmeyin

Adetlerin kesilmesi anlamına giren menopoza geçiş süresince kadında gece terlemeleri, ateş basması, vajinal kuruluk ve cinsel istekte azalma görülebiliyor. Bu dönemde yaşadığınız sıkıntıların çaresi var ve doktorunuza başvurarak destek almaktan çekinmeyin.

İlişkiye girmeye isteğim yok

46 yaşındayım, menopoza girdim. Cinsel ilişkiye girme isteğim hiç yok. Menopozdan mı kaynaklanıyor acaba? Ne yapmamı önerirsiniz?

CEVAP

Sevgili okurum, menopoza geçiş sürecinde azalan östrojen yani kadınlık hormonu seviyelerine bağlı vücutta birçok değişiklik meydana gelir. En sık görülen belirtiler sıcak basmaları, gece terlemeleri, vajinal kuruluk ve cinsel istekteki azalmadır. En sık başvurulan tedavi seçenekleri hormon tedavileri, bitkisel tedaviler ve yaşam tarzında yapılar değişikliklerdir. Doktora başvurursanız yapılacak muayeneniz sonrası size uygun olan tedavi seçeneği ile yaşadığınız bu sorununuzdan kurtulabilirsiniz. Menopoza geçiş sürecinin yaşam kalitesini azaltmaması için doktorunuzdan destek almaktan çekinmeyin.

Haberin Devamı

Doğum kontrol hapı bana kilo aldırdı

21 yaşında kızım. Adetlerim 2 ayda bir oluyor ve çok sancılı geçiyor. Ağrıya dayanamayıp ağrı kesici kullanıyorum. O da adetin kesilmesine neden oluyor. Doktora gittim, bana doğum kontrol hapı verdi. Küçük bir kist varmış. Doğum kontrol hapı bana çok kilo aldırdığı için kullanmayı bıraktım. Sizce ne yapmalıyım? Durumum ileride düzelir mi?

CEVAP

Sevgili okurum, adet dönemlerinizin düzensiz olmasının birçok sebebi olabilir. Regl dönemlerinde kullanılan ağrı kesici ilaçlar ağrıyı gidermenin yanı sıra etki mekanizmalarından dolayı kanama miktarını da azaltırlar. Sizin durumunuzda tedavinin ilk basmağı olarak öncelikle yumurtalık kistinizin tedavi edilmesi gerekir. Yumurtalıklarda bulunan kistlerin birçoğu doğum kontrol ilaçları ile tedavi edilebilirler. Altta yatan sebeplerin düzeltilmesinden sonra düzenli adet dönemlerine kavuşabilirsiniz.

Anne olabilir miyim?

24 yaşındayım, 58 kiloyum. Polikistik over sendromu var. 3 yıldır doğum kontrol ilacı içiyorum. Çocuğum olur mu? Bir de ITP hastasıyım (trombositler düşüyor). Bununla da ilgili olabilir mi?

Haberin Devamı

CEVAP

Sevgili okurum, polikistik over sendromu kadınlarda yumurtlama düzenini bozup adet düzensizliği ya da anne olamama gibi problemlere neden olabiliyor. Evlilik öncesi adetlerin düzenlenmesi olarak planlanan tedavi şekli, çocuk sahibi olmayı istediğinizde değiştirilerek yumurtlamanızı sağlayacak şekilde yapılacaktır.

Bu dönemde kadın hastalıkları ve doğum doktorunuzun önerisi ile bu durumu çözüme kavuşturabilirsiniz. ITP hastalığı gebelik esnasında genellikle bir sorun yaratmasa bile kanama miktarını artırabilme ihtimalinden dolayı yakın takip gerektirir.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder