Dr. Ali Gürsoy Nöbet geçirmeyecek şekilde ilaç almalısınız
HABERİ PAYLAŞ

Nöbet geçirmeyecek şekilde ilaç almalısınız

Epilepsi hastalığı gebeliğe engel değil. Hamilelik boyunca kadın doğum uzmanı ve nörolog tarafından sıkı takip yapılır. İlaçlar nöroloji uzmanınca saptanır ve gebelikte nöbet geçirmeyeceğiniz şekilde düzenlenir.

Epilepsi hastasıyım

Yıllardır epilepsi hastasıyım, gün içinde birkaç kere ilaç kullanıyorum. İlaçları azalttığım ya da unuttuğum zamanlarda ne yazık ki hemen atak geçiriyorum. Ama bir yandan da gebe kalmak istiyorum. Gebelik için ne yapmam lazım?

CEVAP

Sevgili okurum, epilepsi hastası olmanız gebeliğe engel bir durum değil. Ama ne yazık ki riskli, zorlu ve yorucu bir süreç. Bu süreç öncesi planlamanın nöroloji doktorunuz ve jinekoloğunuz tarafından yakınen takip edilmesi gerekir. Hamilelik esnasında epilepsi ilaçlarından sadece birkaçını kullanabilirsiniz. Nöroloji doktorunuz yapacağı muayene ile nöbet sıklığınızı gözlemleyerek bu konuda planlama yapacaktır. Gebelik esnasında nöbet geçirmeyeceğinizi düşündüğü doz ayarını sağlayınca gebelik planlanabilir. Ayrıca bu riskli süreçte bebeğinizin olabilecek riskler açısından da yakından takip edilmesi gerekir. Umarım sorunsuz bir hamilelik süreci geçirirsiniz. Geçmiş olsun.

Haberin Devamı

Aynı şeyi yaşamak istemiyorum

Altı yıldır evliyim. 2015’te ilk dış gebeliğimi geçirdim. 2020 Eylül’de hamile kaldım ve aynı sorunla karşılaştım. Ancak tüp bebekle gebe kalacağım söyledi. Üçüncü kez aynı olayı yaşamak istemiyorum. Ne yapmalıyım?

CEVAP

Sevgili okurum, iki dış gebelik yaşamanız tüplerinizde sorun olduğunun göstergesi olabilir. Genç yaşlarda geçirdiğiniz enfeksiyona bağlı tüplerinizde hasar ya da yapışkanlık olabilir. Önerim, ilaçlı rahim filmi çektirmeniz. Rahim filmi ile yapısal bir sorun olup olmadığı belli olacaktır. Tüpleriniz ve rahim yapınız net olarak değerlendirilecektir. Filmin sonucuna göre yapışıklık izlenirse gerektiği takdirde dış gebeliğe neden olan bu durumdan ameliyat ile kurtulabilirsiniz.

Almam gereken takviye var mı?

Gebe kalmadan önce almam gereken herhangi bir takviye var mı? Bu konuda bilgilendirme yaparsanız sevinirim.

Haberin Devamı

CEVAP

Sevgili okurum, gebe kalmayı planlayan her kadına gebelik öncesi folik asit takviyesi önerilir. Folik asit desteğine gebelikten 3 ay önce başlayıp gebeliğin 3’üncü ayına kadar devam edilmesi gerekir. Gebelikte folik asit kullanımının bebeğin sinir sisteminin gelişmesine olumlu etkisi vardır. Gebelikte folik asit desteğinin anne ve bebek için bilinen zararı yoktur. Bu nedenle her anne adayının düzenli kullanması önerilir.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder