Dr. Ali Gürsoy Nöbet sıklığına göre planlama yapılıyor
HABERİ PAYLAŞ

Nöbet sıklığına göre planlama yapılıyor

Epilepsi, hamile kalmaya engel değil. Gebelik sürecinin kadın doğum ve nöroloji doktoru tarafından dikkatlice takip edilmesi gerekir ki anne ve bebekte sorun yaşanmasın. Nöroloğunuz muayene sonrası nöbet sıklığınıza göre ilaçlarınızı düzenler.

Çocuk sahibi olamadık

26 yaşındayım, eşim de 35 yaşında. Yedi yıllık evliyiz. Normal yollardan çocuk sahibi olamadık. İkimiz de doktora gittik, herhangi bir sorun tespit edilmedi. İki kez tüplerimin açık olup olmadığına baktılar. Bana yardımcı olabilir misiniz?

Haberin Devamı

CEVAP

Sevgili okurum, çocuk sahibi olamayan çiftlerin yüzde 15’inde hiçbir sebep bulunamaz ve bu durum açıklanamayan infertilite olarak adlandırılır. Açıklanamayan kısırlık, büyük olasılıkla düşük yumurta veya sperm kalitesi ile ilgili sorunları veya normal doğurganlık testi sırasında tanımlanamayan rahim veya fallop tüpleriyle ilgili sorunları içerir. Ama dediğim gibi kesin sebep tam olarak bilinememektedir. Böyle durumlarda aşılama ya da tüp bebek gibi yardımcı üreme teknikleri tedavileri uygulanabilir.

Hamile kalmam riskli mi?

Yeni evliyim ve ileride çocuk sahibi olmayı düşünüyoruz. Epilepsi tedavimi düzenleyen doktor “Gebe kalmak riskli olabilir” demişti. Sizce ne yapmalıyım?

CEVAP

Sevgili okurum, epilepsi hastası olmanız gebeliğe engel değil. Ama bu sürecin nöroloji doktoru ve jinekoloğunuz tarafından yakın takip edilmesi gerekir. Hamilelik esnasında epilepsi ilaçlarından sadece birkaçını kullanabilirsiniz. Doktorunuz yapacağı muayene ve nöbet sıklığınızı gözlemleyerek bu konuda planlama yapacaktır. Ayrıca bebeğinizin olabilecek riskler açısından da yakından takip edilmesi gerekir.

İki adet arası kanama oluyor

Adetlerim yıllardır çok düzenli ama iki adet arası leke leke kanamalarım oluyor. Epey bir süredir devam ediyor ve bazen de kasık ağrısı yapıyor. Sebebi kötü bir şey mi? Acaba korkmalı mıyım?

CEVAP

Sevgili okurum, kadınlarda yumurtlama dönemi öncesinde bazı hormonlarda oluşan düşüşlere bağlı çok az miktarda kanama olabilir. Yumurtlama sonrası bu hormonlar tekrar artış gösterdikleri için hastaların bu kanaması ilerlemeden biter. Sizin de tarifiniz bu kanamaya benziyor. Fakat zamanla bu kanamanız artar ve sizi rahatsız edecek durumda olursa doktorunuza başvurmaktan çekinmeyin.

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder