Dr. Ali Gürsoy Rahim filmi çektirip durumu öğrenin
HABERİ PAYLAŞ

Rahim filmi çektirip durumu öğrenin

Düşük sonrası nedene yönelik detaylı inceleme yapılmalı. Bu incelemelerden biri de ilaçlı rahim filmi. Bu filmle rahim içinde herhangi bir yapışıklık olup olmadığı kolayca anlaşılabilir.

İki kez düşük yaptım

26 yaşındayım. İki kez düşük yaptım. İkisini de 10 haftalıkken kaybettim. Kalp atışları yoktu ve kürtaj olmak zorunda kaldım. Diğerini evde kanamayla düşürdüm. Doktorlar “Rahmin dar” diyor. Şimdiki doktorum ise “Her şey normal, sorun yok, hamile kalabilirsin” diye konuşuyor. Ama ben korkuyorum. Ne yapmalıyım?

CEVAP

Haberin Devamı

Sevgili okurum, iki kere düşük yaptığınızdan dolayı bunun nedenine yönelik inceleme yaptırmanızı öneririm. Bu incelemelerden bir tanesi de histerosalpingografi dediğimiz ilaçlı rahim filminin çekilmesidir. Bu görüntüleme ile rahim içinde herhangi bir yapışıklık olup olmadığı ve olası diğer patolojiler kolaylıkla saptanacaktır. Rahiminizde sıkıntı olup olmadığını böylece öğrenebilirsiniz. Çekim için en uygun zaman da adet bitiminden sonraki haftadır. Eğer rahim içi ile ilgili sorun tespit edilirse histeroskopi dediğimiz yöntem ile rahim içine kamera ile girilip gerekli düzeltmeler yapılabilir.

Korunmuyoruz

30 yaşında, 1 yıllık evli kadınım. Adet düzensizliği şikayeti ile jinekoloğa başvurdum. Doktor “Yumurtalığında almayı gerektirmeyen bir kist var” dedi. İki yıl tedavi gerektiğini söyleyip doğum kontrol ilacını verdi. İki yıl ilacı kullandım. Dört aydır kullanmıyorum. Korunmamamıza rağmen çocuğumuz olmadı. Bu ilacı bekarken kullanan kadınların kısır olabileceği söyleniyor. Bu doğru mu?

CEVAP

Sevgili okurum, doğum kontrol haplarını tedavi için almış olsanız bile arka planda yumurtlamayı baskılayıcı etki yaratırlar. Doğum kontrol haplarını bıraktıktan sonra doğurganlık ilk aylarda dönse bile bazen bu durum 5-6 aya kadar uzayabilir. Çocuk sahibi olmak için yumurtlama döneminde düzenli ilişkiye giren çiftlere 1 yılın dolmasını beklemeleri önerilir. Eğer 1 sene içinde hamilelik oluşmaz ise hem eşinizin hem de sizin doktora başvurarak tekrar muayene olmanızı öneririm.

Kürtaj sonrası akıntım var

24 yaşındayım, 20 gün önce sağlıksız gebelik sebebiyle kürtaj oldum. İki gündür saydam ve topak akıntım var. Ne yapmam gerektiğini söyler misiniz?

Haberin Devamı

CEVAP

Sevgili okurum, öncelikle geçmiş olsun. Kadınlarda vajinal akıntı birçok nedene bağlı görülebilmektedir. Düşük nedeniyle kürtaj işlemi geçirdiğiniz için olası enfeksiyon nedeniyle bu durum oluşabilir. Ayrıca doktorunuz size antibiyotik tedavisi verdiyse o tedavi de sizde akıntıya neden olabilir. Size önerim doktorunuz ile tekrar iletişime geçip durumu anlatmanız. Doktorunuz muayene sonrası eğer gerekli görürse size medikal tedavi önerecektir.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder