Dr. Ali Gürsoy Şartlar uygunsa kadına rahat etmesi için hormon veriliyor
HABERİ PAYLAŞ

Şartlar uygunsa kadına rahat etmesi için hormon veriliyor

Menopozda östrojen seviyesi azaldığı için kadında ateş basmaları, gece terlemeleri, kemik erimesi, kuruluk gibi şikayetler olabilir. Hasta uygunsa hormon takviyesi yapılır. Uygun değilse kuruluk için vajina içine hyalüronik asit uygulanır, kadın rahat eder.

Neden tüp bebek tutmadı?

34 yaşında kadınım, 13 yaşında kızım var. İkinci çocuğum olmadı. Rahim filminde sağ tüpün tıkalı olduğu ortaya çıktı. Sol tüp iyi durumdaymış. Tüp bebek önerdiler. İki defa tüp bebek yaptırdım, tutmadı. Normal yoldan gebe kalma şansım yok mu? Sorunum sadece kanallarımın kapalı olması mı? Neden tüp bebek tutmadı. Başka yöntemler var mı?

Haberin Devamı

CEVAP

Sevgili okurum, tüp ya da tüplerinizin kapalı olması, sperm ve yumurtanın birleşmesini önler. Tüp bebek tedavisinde embriyo rahim içine yerleştirildiğinden dolayı gebelik ile tüpün kapalı olmasının ilişkisi yoktur. Bu arada tüplerde enfeksiyon durumu kontrol edilmelidir. Tüp bebeğin başarısız olmasının en yaygın nedenlerinden biri embriyonun kalitesidir. Embriyo kaliteli değil ise, rahime yerleştirildikten sonra tutunamaz ve gebelik oluşmaz. Detaylı bilgiyi doktordan alabilirsiniz.

Kuruluktan şikayetçiyim

Menopoza girdim ve kuruluk şikayetim başladı. Bu dertten nasıl kurtulurum?

CEVAP

Sevgili okurum, menopozda vücutta östrojen seviyesi azalır. Azalan östrojene bağlı kadında ateş basmaları, gece terlemeleri, kemik erimesi ve oluşan atrofiye bağlı kuruluk benzeri şikayetler artar. Böyle hastalarda uygunsa hormon tedavisi ile rahatlama sağlanır.

Ama vücutta östrojene bağlı gelişen kist varsa bu tedaviyi önermeyiz. Son yıllarda vajinaya hyalüronik asit uygulaması yapmaktayız. Bu maddenin nemlendirici özelliği olup su tutulumunu artırır. Poliklinik şartlarında birkaç dakikada yapılacak bu enjeksiyon ile rahatlama sağlayabilirsiniz.

Kistler varmış

25 yaşındayım. Aşırı sivilce ve adet düzensizliği için doktora gittim. Hormon bozukluğu çıktı. Her iki yumurtalıkta da kistler varmış, polikistik over teşhisi konuldu. Doktorum doğum kontrol hapı verdi. Ne yapmalıyım?

CEVAP

Sevgili okurum, polikistik over sendromu anormal hormon üretimine sebep olarak düzenli yumurtlama oluşmasını engeller. Düzenli yumurtlama olmamasına bağlı olarak da adet dönemlerinin arası uzamaya başlar. Öncelikle hormon değerlerinizin ve insülin direncinizin ölçülmesi gerekir.

Haberin Devamı

Sonuçlara göre verilecek tedavi ve yaşam tarzı değişiklikleri ile yumurtlamanızın normale dönmesi sağlanmaya çalışır. Piyasada birçok doğum kontrol hapı var ve her birinin içinde farklı dozlarda hormon mevcut. Bu nedenle doktorunuzun önerdiği doğum kontrol hapı ile ilgili yorum yapamayacağım ama genel olarak bu ilaçlar ile adet düzeni sağlanabilir.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder