Dr. Ali Gürsoy Sigara içiyorsanız doğum kontrol hapı kullanmak uygun değil
HABERİ PAYLAŞ

Sigara içiyorsanız doğum kontrol hapı kullanmak uygun değil

Doğum kontrol hapları gebeliği önlemekte etkili ve uzun yıllar kullanılabilen ilaçlar. Ama sigara içiyorsanız bu haplar önerilmez. Çünkü kalp hastalıkları, kalp krizi, kan pıhtılaşması ve felç gibi sorunlar görülebilir. Mutlaka doktorunuzla konuşun.

Ne kadar süre kullanabilirim?

35 yaşındayım, 7 yıldır evliyim. Doğum kontrol hapıyla korundum. Çok sigara içiyorum. Hapı ne kadar süre kullanabilirim?

CEVAP

Sevgili okurum, doğum kontrol hapları aslında uzun yıllar kullanılabilen ilaçlardır. Lakin ilerleyen yaş ile beraber durumunuzun belirli aralıklar ile kontrol edilmesi gerekir. Mesela; doğum kontrol hapları 35 yaş üzeri kadınlarda, eğer sigara kullanımı varsa önerilmemektedir.

Haberin Devamı

Siz ilaca başladığınızda 35 yaş altında bu hapları güvenle kullanabilirken eğer sigara içiyorsanız artık bu yaşta kullanmanız önerilmez. Sigara içenlerde doğum kontrol hapları kullanıldığında kalp hastalıkları, kalp krizi, kan pıhtılaşması ve felç gibi ciddi sorunlar izlenebilir. Bu nedenle doktorunuza danışarak kontrasepsiyon yönteminizi güncellemenizi öneririm.

Anne olabilir miyim?

33 yaşındayım, 2 ay önce bir kadın doğum uzmanına gittim. Ultrasonda yumurtalıklarım bitişikmiş. Doktorum rahim filmi istedi. Rahimde ufak bir yapışıklık varmış. Altı yıldır çocuğum olmuyor. Eşimin sperm sayısı normal. Prolaktin yüksek çıktı, ilaç alıyorum. Doktorum, hormon ve, smear testi yaptı. Yaptırmam gereken bir test var mı? Bir de ben hamile kalabilir miyim?

CEVAP

Sevgilim okurum, gebelik oluşması için bazı kriterlerin sağlanmış olması gerekir. Öncelikle kadında iyi kalitede bir yumurta oluşmalı. Oluşan bu yumurta çatlar ve erkeğin spermi bu çatlayan yumurtayı dölleyerek gebelik oluşumunun ilk adımını atmış olur.

Gebelik oluşması için öncelikle prolaktin seviyenizin normale dönmesi gerekiyor. Bunun yanı sıra rahimdeki yapışıklık açılmalı. Ayrıca eşiniz spermiogram testi yaptırmadıysa sperm sayımı yaptırmasını öneririm. Sperm sayısı ve hareketliliğinde azalma olması da gebelik oluşumunu olumsuz etkileyebilir.

Ağrılarım var

Ben verilen ilacı kullandım sonrasında koldan çatlama iğnesi yapıldı. Ama kasıklarımda ve belimde ağrılar var, normal mi?

Haberin Devamı

CEVAP

Sevgili okurum, yumurta çatlaması olarak bilinen ovulasyon gerçekleştiğinde kadınlarda kasık ağrısı, hafif vücut ısısı artışı oluşması beklenebilen durumlardır. Siz de bahsettiğiniz bulguları muhtemelen yumurtanızın çatlamasına bağlı olarak hissettiniz. Eğer bu şikayetleriniz gerilemek yerine artan doz ve sürede devam etme eğilimi gösterirse, olası başka nedenlerin araştırılması için doktora danışmanızı öneririm.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder