Dr. Ali Gürsoy Spiral mutlaka kontrol edilmeli
HABERİ PAYLAŞ

Spiral mutlaka kontrol edilmeli

Korunmak için spiral kullanıyorsanız ama düzensiz kanamalarınız varsa doktora gidin. Ultrasonla spiralin rahim içindeki pozisyonuna bakılmalı, olması gereken yerde olup olmadığı kontrol edilmeli.

Dermoid kist için ameliyat şart mı?

Geçen gece karnım çok ağrıyınca hastaneye gittik. İlk defa bir kadın doğum doktoruna muayene oldum. Doktor bana yumurtalığımda dermoid kist olduğunu söyledi ve “ameliyat olman lazım” dedi. Bunun başka çaresi yok mudur?

CEVAP

Sevgili okurum, kadınların yumurtalıklarında gözüken dermoid kistler içerilerinde kıl keseleri, kemik, diş, tırnak ve kıkırdak gibi yapılar içerirler. Bu kistlerin ilaç ile tedavisi mümkün değildir. Tanı konulduklarında cerrahi olarak çıkarılmaları gerekir. Ameliyat esnasında yumurtalıklar alınmaz sadece kist çıkarılır. Ameliyatta yumurtalık korunduğu için kadının yumurtalık rezervi bu durumdan olumsuz etkilenmez. Nadiren kansere dönüşme ihtimalleri olduğu için ameliyat olmanızı öneririm.

Haberin Devamı

Her hafta kanamam oluyor, neden?

Düzensiz adet görüyorum, 2 aydan beri her hafta kanamam oluyor ama az az geliyor. Nedeni nedir? Beş sene önce korunmak için spiral taktırmıştım. Acaba nedeni bu olabilir mi?

CEVAP

Sevgili okurum, öncelikle spiralinizin rahim içindeki pozisyonu kontrol edilmeli. Muayene esnasında yapılacak ultrason kontrolü ile spiralin olması gereken yerde olup olmadığına bakılmalı. Bunun yanı sıra adet düzensizliğine yol açabilecek yumurtalık kistleri ya da miyomların olup olmadığı da kontrol edilecektir. Yapılacak tüm bu kontroller sonrası adet düzensizliğinizin nedeni ile ilgili yorum yapmak mümkün olacaktır. En kısa zamanda doktorunuza başvurmanızı öneririm.

Varisim var, tehlikeli mi?

37 yaşındayım, 10 yıllık evliyim. Doğum kontrol hapı aldım. Halen kullanıyorum. Ben doğum kontrol hapı kullanmanın varisi olan kadınlar için tehlikeli olduğunu okudum. Şimdi hapı bırakıp ne kullanmalıyım?

CEVAP

Sevgili okurum, varisi olan kadınların doğum kontrol hapı kullanımı öncesi pıhtılaşma sorunları açısından değerlendirilmesi gerekir. Yapılacak araştırma ile kişide veya ailesinde pıhtılaşma sorununa yol açabilecek hastalıkların olup olmadığı detaylıca araştırılır. Pıhtılaşma ile ilgili sorun saptanırsa diğer doğum kontrol yöntemleri tercih edilir. Ayrıca kalp damar cerrahisi uzmanına başvurarak bu varislerinizin tedavi gerektirip gerektirmediği hakkında da bilgi alabilirsiniz.

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder