Dr. Ali Gürsoy Şüphe varsa kist çıkartılmalı
HABERİ PAYLAŞ

Şüphe varsa kist çıkartılmalı

Yumurtalık kistleri kadınlarda sık sık görülüyor, çoğu zaman da ilaç tedavisiyle geriliyor. İlaca rağmen büyüyen kistler varsa, kötü huyla olduğundan şüphe ediliyorsa ameliyatla çıkarılması gerekir.

Geçmeyen kistim var

36 yaşındayım, evliyim ve 3 çocuğum var. Sol yumurtalığımda kist var. Bir yıldır çeşitli doğum kontrol hapları kullandım, geçmedi. En son doktorum bir ilaç verdi. 3 ay boyunca aldım. İlaçtan önce kist 3.5 santim civarındaydı. İlaçlar bittikten sonra tekrar kontrole gittiğimde kistin 5 santimden fazla olduğunu söyledi ve ameliyat önerdi. Ne yapmalıyım?

Haberin Devamı

CEVAP

Sevgili okurum, yumurtalık kistleri kadınlarda sık olarak izlenmektedir. Bu kistler genellikle medikal tedavi ile geriler. Ama bazı durumlarda büyümeye devam edebilirler. Böyle durumlarda ilk olarak olası kötü huylu olma ihtimalinin değerlendirilmesi gerekir.

Bu konuda şüphe olduğunda kist kesinlikle çıkarılmalıdır. Bir diğer ameliyat endikasyonumuz ise var olan kistlerin gebeliğe engel olma ihtimalleridir. Bu tanı için hastayı dikkatlice muayene etmek ve değerlendirmek gerekir. Eğer ameliyat sonrası gebelik ihtimalini artıracak ise ameliyat olmayı düşünebilirsiniz.

Yaranın belirtileri neler?

Rahim ağzında yaranın belirtileri nelerdir? Adetten 2 gün önce gelen kahverengi akıntı normal olabilir mi? Sebepleri nelerdir?

CEVAP

Sevgili okurum, rahim ağzında yaraların birçok sebebi olabilir. Vajinal enfeksiyonlar ve rahim ağzında kanseröz oluşumlar bu yaralara neden olabilirler. Olası tüm sebeplerin araştırılması gerekir.

İlacı bıraktım, adet görmedim

10 yıldır doğum kontrol hapı kullanıyorum. Sadece 1 ay ara verdim ama adetim daha başlamadı. Neden olabilir?

CEVAP

Sevgili okurum, adet düzensizliği olan kadınlarda düzenli doğum kontrol hapı kullanımı ile adet düzeni sağlanır. Siz de muhtemelen ilaç kullandığınız için düzenli adet görebildiniz. İlacı bıraktınız ve adet olamıyorsanız doktorunuz tarafından ultrason ile değerlendirilmeniz iyi olur. Ayrıca gerekli durumlarda hormon değerlerinizin de kontrol edilmesi gerekebilir.

Hangi hapı kullanmalıyım?

Yeni evliyim ve hamilelik planlamıyorum. Hangi doğum kontrol hapını kullanmalıyım?

Haberin Devamı

CEVAP

Sevgili okurum, piyasada birçok farklı doğum kontrol hapı bulunmaktadır ve her birinin içerisinde farklı düzeylerde hormon bulunmaktadır. Doğum kontrol hapı kullanmayı planlayan kişi öncelikle doktoruna danışmalı ve muayene olmalıdır.

Yapılan muayene sonrası hastanın yaşı, geçmiş hastalıkları ve aile öyküsü değerlendirilerek uygun ilaç önerisinde bulunulur. Her ilacın içerisinde farklı sayılarda tablet bulunduğundan doktorunuz uygun kullanım şekli hakkında da bilgi verecektir.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder