Dr. Ali Gürsoy Tedavi öncesi mamografi ve meme ultrasonu çekilir
HABERİ PAYLAŞ

Tedavi öncesi mamografi ve meme ultrasonu çekilir

Menopoza geçiş sürecinde adet döngüsü ilaç desteği verilerek bir süre daha devam ettiriliyor. 40 yaşından büyük kadınlara verilecek bu hormon tedavisi öncesi doktor kontrolü, mamagrafi ve meme ultrasonu çekilmesi gerekiyor.

Hormon tedavisi kanser yapar mı?

43 yaşındayım, adet kanamalarım aksamaya başladı, doktorum kanamaların azalabileceğini, premenopoz dönemi olduğunu söyledi. Eğer adet görmezsem hormon tedavisi verilebileceğini anlattı. Bu konuda siz ne düşünüyorsunuz? Meme kanserine yol açtığı iddia ediliyor, doğru mu?

Haberin Devamı

CEVAP

Sevgili okurum, menopoz sürecine geçiş yaptığınızda adet görmeniz beklenmez. Fakat premenopoz denilen menopoz dönemine geçiş sürecinde araları açılan adet döngüleri ilaç desteği ile bir süreliğine düzenlenerek devam ettirilebilir. 40 yaşından büyük kadınlara verilecek bu hormon tedavisi öncesi mamografi ve meme ultrasonografi gerekir. Memelerde olumsuz bir durum saptanmadığı takdirde ve gerekiyorsa hormon tedavisi uygulanabilir.

Akıntı ve koku bitmiyor

28 yaşında, 2 yıllık evliyim. Vajinamdaki kokulu akıntı ve kaşıntı nedeniyle uzmana gittim. Muayene ve ultrasonla mantar teşhisi kondu. Üç kez ilaç tedavisi gördüm ama faydası olmadı. İç kısımda kaşıntı ve kokulu akıntım devam ediyor. Eşimle ilişki sırasında acı çekiyorum. Ne yapmamı önerirsiniz?

CEVAP

Sevgili okurum, kadınlarda bazı vajinal enfeksiyonlar ilaç tedavisine dirençli olup uzun tedavi süreçleri gerektirebilirler. Öncelikle yapılacak bir vajinal sürüntü testi ile sizde bu şikayetlere hangi enfeksiyon kaynağının neden olduğunu saptamak gerekir. Daha sonra saptanan bu enfeksiyon tipine yönelik medikal tedavi planlanır. Bunun yanı sıra mantar benzeri enfeksiyonlarda arka planda insülin direncinin ve aşırı şeker tüketiminin ana nedenlerden olduğunu unutmamak gerekir.

Doğum kontrol hapı kullanayım mı?

24 yaşında, nişanlı kızım. Bu yaz evleniyorum. Birkaç yıl çocuk sahibi olmak istemiyorum. Doğum kontrol hapı kullanmamın herhangi bir zararı var mı? İlerde çocuk sahibi olmak istediğimde bir sorun yaratırmı?

Haberin Devamı

CEVAP

Sevgili okurum, piyasada birçok farklı doğum kontrol hapı bulunmaktadır ve her birinin içerisinde farklı düzeylerde hormon var. Doğum kontrol hapı kullanmayı planlayan kişi öncelikle doktoruna danışmalı ve muayene olmalıdır. Yapılan muayene sonrası hastanın yaşı, geçmiş hastalıkları ve aile öyküsü değerlendirilerek uygun ilaç önerisinde bulunulur. Doğum kontrol hapları kullanan kişilerde doğurganlığı sadece geçici olarak baskılar. İlacın bırakıldığı ilk aylarda etkisinin ortadan kalkması beklenir.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder