Dr. Ali Gürsoy Tedavi yerine, boyutuna ve sayısına göre değişir
HABERİ PAYLAŞ

Tedavi yerine, boyutuna ve sayısına göre değişir

HPV virüsünün neden olduğu siğiller hızlıca çoğalabilirler, bu yüzden hemen tedavisi gerekir. Tedavi yerlerine, sayı ve boyutlarına göre değişir. Bunun dışında da bağışıklık sisteminizi güçlendirici bazı destekler alarak yeniden çıkmasını en aza indirebilirsiniz.

Kesin tedavisi var mı?

Eşimden siğil kapmışım. Bu yüzden ilişkiye girmekten korkuyorum. Bu rahatsızlığın tekrar oluşmaması için kesin tedavi var mı? Çünkü bazen adet bittikten sonra yeniden siğil oluşuyor. Ne yapmalıyım?

CEVAP

Sevgili okurum, genital bölgede görülen siğiller HPV isimli virüs tarafından oluşurlar. HPV virüsleri genel olarak ikiye ayrılırlar. Bir kısmı rahim ağzında kanser oluşumuna yol açarken, bir kısmı ise kadın genital bölgesinde siğillere neden olur. Siğil oluşturan bu tipler genellikle kansere yol açmazlar ama hızlıca çoğalma yeteneğine sahiptirler. Bu siğillerin bir an önce tedavi edilmeleri gerekir.

Haberin Devamı

Genital siğillerin tedavisi yerlerine, sayılarına ve boyutlarına göre değişkenlik gösterir. Bu siğillere cerrahi olarak çıkarma, yakma ve dondurma tedavileri uygulanabilir. Ayrıca bağışıklık sisteminizi güçlendirici bazı destek tedavileri ile siğillerin yeniden oluşumunu azaltabilirsiniz.

Hamile kalma şansım nedir?

Üç yıllık evliyiz. Eşimde hiç sperm yok, testis biyopsisi oldu. Spermleri donduruldu. Bu durumda hamile kalma şansım var mı?

CEVAP

Sevgili okurum, gün geçtikçe ilerleyen teknoloji sayesinde erkeklerden alınan spermler ve kadınlardan alınan yumurtalar güvenli bir şekilde dondurularak saklanabilmektedir. Tedaviniz sonrası gerekli durumlarda saklanan bu sperm ve yumurtalar çözülerek tüp bebek tedavisi uygulanabilir. Toplanan spermlerin kalite ve sayısına göre başarı oranı değişebilmektedir. Hamilelik şansınız hakkında en doğru bilgiyi işlemi yapan doktorunuzdan alabilirsiniz.

Rahim ağzında yara var

43 yaşındayım. Rahim ağzında yara var ve 6-7 aydır ilaçla tedavi olmaya çalışıyorum. Çok iyi sonuç aldığım söylenemez. Şikayetlerim devam ediyor. Smear testini tekrarlatmayı düşünüyorum. Kesin çözüm için bana ne tavsiye edebilirsiniz?

CEVAP

Sevgili okurum, rahim ağzında yara sorununun altında genellikle rahim ağzında ileride kansere yol açabilecek hücresel değişikleri ya da enfeksiyonlara bağlı değişiklikleri gözlemliyoruz. Yapılacak muayenenizde gerekli ise, vajinal kültür örneklemesi yapılmalı, sonrasında ise kesinlikle pap smear ve hpv dna testi yapılması gerekir. Bu değerlendirmelerin sonucuna göre gerekirse daha detaylı değerlendirme için kolposkopi denilen rahim ağzının mikroskop ile incelenmesi işlemi gerçekleştirilebilir.

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder