Dr. Ali Gürsoy Tiroid bezi düzenli çalışıyor mu?
HABERİ PAYLAŞ

Tiroid bezi düzenli çalışıyor mu?

Tiroid bezi gerektiği gibi çalışmazsa düzenli adet görememe ve çocuk sahibi olmakta zorluk yaşanabiliyor. Tiroid bozukluklarını tedavi etmek kısırlık tedavilerinin en önemli basamağı. Gebelikte de tiroid hormonu normal seviyede olmalı ki bebeğin gelişiminde sorunlar yaşanmasın.

Anne olmak için ne yapmalıyım?

42 yaşındayım. 30 yaşında lösemi oldum. Kemoterapi ve radyoterapi gördüm. Dolayısıyla erken menopoza girdim. Bir yıldır evliyim ve 8 aydır korunmasız ilişkiye girmeme rağmen hamile kalamadım. Acaba anne olmak konusunda izleyebileceğim bir yol var mı?

Haberin Devamı

CEVAP

Sevgili okurum, çok geçmiş olsun. Kanser tedavisi esnasında kullanmakta olduğumuz radyoterapi ve kemoterapi nedeniyle ne yazık ki erken menopoz olguları ile sık karşılaşıyoruz. Bazı hastalarda yumurta fonksiyonu tamamen kaybolurken bazı hastalarda ise yapılan tedaviye bağlı yumurta fonksiyonunda kısmı azalma tespit ediyoruz. Size önerim, bir kadın hastalıkları ve doğum uzmanı ile görüşüp yumurta rezervinizi kontrol ettirmeniz. Eğer sağlam yumurta tespit edilebilirse tüp bebek tedavisi ile gebe kalmayı deneyebilirsiniz.

Gebe kalmakta etkili mi?

Tiroid bezleri hamile kalamamakta ne kadar etkili? Yavaş ya da hızlı çalışmaları adet düzensizliği ya da yumurtlamada sorun yaratır mı?

CEVAP

Sevgili okurum, tiroid bezinin düzenli çalışmadığı durumlar kadınlarda adet düzensizliği ve çocuk sahibi olmakta zorluklar yaşanabilir. Özellikle hipotiroidizm durumlarında tiroid bezi gerekli hormonların salınımını sağlayamaz. Düşük tiroid hormonu seviyeleri yumurtlamanın oluşumunu engelleyebilir ve doğurganlığı bozabilir.

Kadınlarda tiroid bozukluklarını tedavi etmek kısırlık tedavilerinin en önemli basamaklarındandır. Gebelik esnasında da tiroid hormon seviyelerinin düzenli takip edilmesi gerekir, az çalıştığı durumlar bebeğin mental ve fiziksel gelişimini olumsuz etkileyebilir.

Düşük yapmamla ilgisi var mı?

Yedi yıldır evliyim. 28 yaşındayım. Çocuk sahibi olamıyorum. Daha önce tifo geçirdim. O hastalığın ilk 3 ayında hamile kalmıştım ancak düşük yaptım. Acaba geçirdiğim hastalığın çocuk sahibi olamamamla ilgisi var mı?

CEVAP

Haberin Devamı

Sevgili okurum, çocuk sahibi olmaya ya da düşük yapmanıza engel olabilecek nedenler arasında tifo çok düşük bir ihtimal olarak kabul edilir. Gebelik ile ilgili yaşadığınız sorunlar için sizin ve eşinizin muayene olması gerekir. Sadece bir düşük yaptığınız için detaylı araştırma gerekmese bile doktorunuz gerek görürse rahim içi patolojiler, koagülasyon yani pıhtılaşmak bozuklukları ve genetik hastalıklar açısından testler yapılabilir.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder