Dr. Ali Gürsoy Tiroid değerleri bebeğin gelişimi için çok önemli
HABERİ PAYLAŞ

Tiroid değerleri bebeğin gelişimi için çok önemli

Gebelik sırasında tiroid hormonunun takip edilmesi gerekiyor. Çünkü annenin tiroid değerlerinin normal olması bebeğin fiziksel ve beyinsel gelişimi önemli. Doktor kontrollerini aksatmayın.

Hamile kalmam mümkün mü?

1.68 boyunda, 96 kilo, 25 yaşında bir kadınım. İki yıllık evliyim. Üç yıl önce tiroid bezlerimin tamamı alındığı için ameliyattan sonra kilo almaya başladım. Anne olmak istiyorum. Eşimin ısrarlarına dayanamıyorum. Bu şartlarda hamile kalırsam sizce ne yapmalıyım?

CEVAP

Sevgili okurum, tiroid ameliyatı anne olmanıza engel bir durum değil ancak gebelik öncesi bazı tedavilerin tamamlanması gerekebilir. Takipli olduğunuz endokrinoloji doktoruna gebe kalma arzunuzu mutlaka bildirin. Doktorunuz laboratuvar değerlerinize ve muayenenize göre size bazı önerilerde bulunacaktır. Gebelik esnasında ise tiroid değerlerinizin yakın takip edilmesi gerekir. Annenin tiroid değerleri bebeğin fiziksel ve beyinsel gelişimi için çok önemli bir parametredir.

Haberin Devamı

3 ay sonra anne olabilir miyim?

Düşük yaptım ve 7 aydır adet düzensizliği yaşıyorum. Doktorum doğum kontrol hapı verdi. Doğum kontrol hapının adet düzensizliği tedavisinde etkisi nedir? Tedavim üç ay sürecek. 3 ay sonra normale dönüp tekrar hamile kalabilir miyim?

CEVAP

Sevgili okurum, adet döngüsü birçok hormonun dengesinde gerçekleşen bir olaydır. Bazen bu hormon seviyelerinde değişim ve stres gibi faktörler bu döngüyü bozabilir. Bu durumlarda doğum kontrol ilaçları olarak bilinen ilaçların kullanımı ile bu döngüyü tekrar sağlayabiliyoruz. Kişinin bulgu ve şikayetlerine göre 3 ay ila 1 sene arasında değişen sürelerde bu tedavileri uygulayabiliyoruz. Tedaviniz sonrası doktorunuz uygun görürse gebelik planlayabilirsiniz.

Hap kullanımı kısırlığa neden olur mu?

26 yaşındayım. 2 ay sonra evleneceğim. Eşimle kontrol yöntemleri üzerine bazı kuşkularımız var. Bazı geleneksel görüşlere göre doğum kontrol hapının devamlı kullanımının kadında kısırlığa sebep olacağına söyleniyor. Bu gerçek mi?

CEVAP

Sevgili okurum, evlilik sonrası gebelik planınız yoksa bir kadın hastalıkları ve doğum uzmanına başvurarak aile planlaması hakkında bilgi almanızı öneririm. Aile planlaması kişiye özel yapılmaktadır. Uygun kişilerde doğum kontrol hapları güvenle kullanılabilmektedir. Bu haplar doktor gözetiminde, uygun endikasyonlarda ve önerilen şekilde kullanıldıklarında güvenlidirler.

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder