Dr. Ali Gürsoy Tiroid hormon seviyesi normalse sorun çıkmaz
HABERİ PAYLAŞ

Tiroid hormon seviyesi normalse sorun çıkmaz

Tiroid hormonunda sorun olan kadın düzenli olarak endokrinoloji uzmanının gözetiminde olmalı. Gebelik sırasında da tiroid ilacınızı kullanmanız gerekir. TSH seviyeniz istenilen düzeydeyse hamilelikte sorun olmaz.

Bebeğimde sorun olur mu?

Ben guatr hastasıyım. Üç yıl önce hipotiroidi teşhisi kondu. Nodülüm yok. Devamlı olarak t3, t4, tsh testi yaptırıyor, guatr filmi çektiriyorum. Düzenli doktor kontrolündeyim. Günde yarım ilaç kullanıyorum. Mart ayından beri folik asit içiyorum, 6 ay kadar içmeyi planlıyorum. Benim öğrenmek istediğim düşük riskim nedir? En önemlisi de bebekte ruhsal ve bedensel sorunlar bozukluklar görülür mü? Görülecekse nasıl önlem alırım?

Haberin Devamı

CEVAP

Sevgili okurum, tiroid hormonlarının düzensizliği sık karşılaştığımız bir durum. Bu dönemde endokrinoloji doktorunuza düzenli takip olmanız gerekir. Doktorunuz nodül ve diğer riskler açısından sizi zaten değerlendirmiş. Gebelik düşündüğünüz için tiroid ilacınızı düzenli kullanmaya devam etmeniz gerekir. TSH seviyeleriniz istenilen düzeyde olduğu sürece gebelikte bir sıkıntı yaşamazsınız, endişe etmeyin.

Bir aydır adet görmüyorum

Beş aydır evli kadınım. Bir aydır adet görmüyorum. Gebelik testleri negatif çıkıyor, jinekoloğa gittim, muayene etti ve ultrasonla baktı. Kesede bir şey gözükmüyor. Doktorum bir ilaç verdi. Önerilen gün kadar kullandım, bitti. Doktor, 10 gün beklememizi söyledi. Bu 2’nci gün ama adet görmedim.

CEVAP

Sevgili okurum, adet dönemi geciktiğinde ilk baktığımız test olan gebelik negatif çıkmış. Bunun üzerine doktorunuz adet görmenizi sağlayacak ilaç tedavisine başlamış. Doktorunuzun dediği gibi bu tedavi sonrası 10 gün kadar beklemeniz gerekir. Siz daha 2’nci gündesiniz, panik yapmayın. Öncelikle 10 günün dolmasını bekleyin ve bu süre sonunda adet göremezseniz doktorunuza tekrar başvurun.

Anne olmayı çok istiyorum

Hiç doğum yapmadım ama 2 kere kürtaj oldum. Acaba bir daha anne olamayacak mıyım? Şu an 24 yaşındayım ve anne olmayı çok istiyorum. Bir de sürekli akıntı geliyor ve kokuyor. Ne yapmalıyım?

Haberin Devamı

CEVAP

Sevgili okurum, akıntı şikayetinizin değerlendirilmesi ve tedavi edilmesi gerekebilir. Doğru tedavi edilmediği takdirde bazı enfeksiyon tipleri daha ileri boyutta sorunlara ve enfeksiyonlara yol açabilirler. Düşük ve benzeri nedenler ile yapılan kürtaj operasyonları her ne kadar modern teknikler ile yapılsalar da bazen rahim içinde yapışıklığa neden olabiliyorlar. Nadiren de olsa oluşabilen bu yapışıklıklar düzensiz adet görmeye, gebe kalamamaya ya da erken dönem düşüğe neden olabilir. Bu durumu doktorunuz ile konuşarak detaylı bilgi alabilirsiniz.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder