Dr. Ali Gürsoy Tiroid hormonu kadın için çok önemli
HABERİ PAYLAŞ

Tiroid hormonu kadın için çok önemli

Tiroid hormonu adet düzeni dahil vücudun diğer fonksiyonları için çok önemli. Bu hormonun bozukluğunda bazı değerlerde sorun görülebilir. En iyisi aç karnına kan verin, durumu öğrenin.

4 kez aşılama, 1 kez tüp bebek yaptırdık

2019’da evlendik. Şimdiye kadar 4 kez aşılama yaptırdık, 3’üncüsü tuttu. Ama 1.5 aylıkken bebek düştü. Eşim ve ben 2 ay önce tüp bebek tedavisi gördük, başarısız olduk. Eşime tiroidle ilgili testler yapıldı ama tiroid ile ilgili bir şey çıkmadı. Ama doktorlar eşimi görünce “Tiroid hastası mısın?” diye soruyor. Ne olur bize yardım edin.

Haberin Devamı

CEVAP

Sevgili okurum, tiroid hormonu kadınlarda adet düzeni dahil birçok mekanizmada görevi olan bir hormondur. Bozukluğunda hormon değerlerinde değişim izlenir ve vücutta birçok fonksiyonda değişiklik meydana gelir. Aç karnına verilen kan testi ile tiroid bezinizin durumu değerlendirilebilir. Tiroid şikayetiniz için daha detaylı değerlendirilme için endokrinoloji doktoruna başvurmanızı öneririm.

Kanlı akıntım oluyor normal mi?

25 yaşındayım. Son 3 ayda adet günümden 1 hafta önce adet sancısı gibi hafif bir ağrı oluyor. Daha sonra az bir kanama başlıyor. Bir hafta sonra da adet görüyorum. Geçen gün bulanık, kanlı akıntım oldu. Kadın doğum uzmanına gittim, ultrason ve hormon testlerim normal çıktı. Bu rahatsızlığı gidermek için 3 tane ilaç verdi. Bu ilaçları kullandıktan sonra karnımın alt kısmına, kasıklarıma ve yan taraflarıma sürekli sancı giriyor. Acaba bu ilaçlar mı yapıyor? Yoksa başka bir rahatsızlığın işaretleri mi?

CEVAP

Sevgili okurum, şikayetlerinize neden olabilecek birçok sebep var. Kullandığınız ilaçların yan etki olarak böyle bir ağrı ve sancı yapıp yapmayacağını söyleyebilmem için kullandığınız ilaçları belirtmeniz gerekiyordu. İlaçların ismini belirtmediğiniz için yorum yapamayacağım. Geçmiş olsun.

Çocuk sahibi olabilir miyim?

34 yaşındayım ve 2 yıl önce erken menopoza girdiğim söylendi. İlaç kullanarak adet olabiliyorum. Çocuk sahibi olmak istiyorum. Acaba çocuk sahibi olabilmem mümkün mü?

CEVAP

Sevgili okurum, ne yazık ki son zamanlarda erken menopoz olgularıyla daha sık karşılaşmaya başladık. Adet döngülerinin azalması ya da erkenden kesilmesi ile karakterize erken menopoz durumlarında kadınların yumurta rezervlerinin değerlendirilmesi gerekir. Uygun koşullarda yumurta rezervi azalmış olsa bile uygulanacak tedaviler ile yumurta elde edilerek bunların dondurulması planlanabilir. Böylece hasta çocuk sahibi olma fırsatını değerlendirebilir.

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder