Dr. Ali Gürsoy Tüplerinizi bağlatırken iyi düşünmelisiniz
HABERİ PAYLAŞ

Tüplerinizi bağlatırken iyi düşünmelisiniz

Bir daha çocuk sahibi olmak istemeyen kadının tüpleri bağlanabilir, Bu kararı iyi düşünün. Yaşınız gençse acele etmeyin. Geri dönüşü olsa bile bu operasyonun başarı oranı yüzde 60’larda.

Doğumda tüplerimi bağlatayım mı?

29 yaşında, 2 çocuk sahibi kadınım. Doğumlarım sezaryen ile oldu. Bu doğumum da sezaryenle olacak. Sizce tüplerimi bağlatayım mı? Siz ne dersiniz? İleride bir sorun yaratır mı?

CEVAP

Sevgili okurum, tüp bağlanması işlemi sezaryen doğumlar sırasında güvenle yapılabilmektedir. Ameliyat esnasında sağ ve sol tüpler bağlanarak buradan yumurta ve sperm geçişi engellenir. Eğer geçirilmiş ameliyatlara bağlı rahimde yapışıklık ya da plasentanın karın içine yapışması durumu var ise, annenin tekrar gebe kalmasını istemeyiz. Bu durumlarda anne ve babanın onayı ile tüpler bağlanabilir. Benim size önerim tüpleri bağlatmak için acele etmemeniz. Yaşınız daha çok genç, ileride fikriniz değişebilir. Yapılan ameliyat geri dönüşümlü olsa bile başarı oranı yüzde 60 civarlarında seyretmektedir.

Haberin Devamı

Kansere dönüşür mü?

23 yaşındayım ve bekarım. Rahimde polip teşhisi konuldu. Doktorum, ultrasonla bakarken polipi tesadüfen gördü. Hamileliğe engel mi? Bir de bu polip ileride kansere dönüşür mü?

CEVAP

Sevgili okurum, endometrial polipler rahim iç zarından köken alırlar. Rahim içinde bulunan çıkıntı şeklinde doku parçalarıdır. Boyutları farklılık gösterir. Bazı polipler 1 mm’ken bazı polipler ise rahim içini tamamen doldurabilirler. Endometrial polipler hastalarda kanamaya yol açabilirler. Polip varlığında tedavi ya da takip planlaması boyutuna ve kişinin beslenmese şekline göre planlanır. Düşük ihtimal de olsa malign yani kötü huylu olma ihtimalini unutmamak gerekir. Bu polipler rahim içinde oldukları için bazı hastalarda gebeliğe engel olabilirler.

Kilo aldırdığı doğru mu?

27 yaşında bir kızım. Üç ay sonra evleneceğim. Doğum kontrol hapıyla kullanmayı düşünüyordum. Kadınların kullandığı doğum kontrol haplarının kilo alımını artırdığı ve aşırı tüylenme yaptığı doğru mu?

CEVAP

Sevgili okurum, doğum kontrol haplarının kullanımı için kadın hastalıkları ve doğum doktorundan destek almanızı öneririm. Hormon içeren bu ilaçların ezbere kullanılmaması gerekir. Doğum kontrol haplarının tüylenme yapması beklenmez aksine bazı tipleri tüylenme olan hastalarda bu şikayeti gidermek için kullanılır. Ayrıca doğum kontrol haplarının kilo aldırıcı etkisi yoktur ama olası iştah artışı durumlarında beslenmenize dikkat etmenizi öneririm.

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder