Dr. Ali Gürsoy Yaş ilerledikçe riskler artıyor
HABERİ PAYLAŞ

Yaş ilerledikçe riskler artıyor

Kadının ileri yaşta hamile kalmasıyla hem anne hem de bebek için bazı riskler söz konusu olabiliyor. Bunların başında hamilelik şekeri ve yüksek tansiyon, gebelik zehirlenmesi ve erken doğum var. Bu nedenle doktor kontrollerinizi kesinlikle aksatmayın.

ÜÇ YILDA İKİ KEZ DÜŞÜK YAPTIM

Son 3 yılda 2 defa düşük yaptım ve tekrar üzülmek istemiyorum. Bunun çaresi tedavisi var mı? Anne olmak istiyorum.

CEVAP

Sevgili okurum, ne yazık ki bazı kadınlarda art arda böyle düşükler ile karşılaşabiliyoruz. Yeni bir gebelik öncesi bu düşüklere neden olabilecek sebeplerin detaylıca araştırılması gerekir. İstenmeyen bu düşüklere en sık genetik hastalıkların, rahim yapısının bozukluğunun ve pıhtılaşma bozukluklarının neden olduğunu biliyoruz.

Haberin Devamı

Genetik testlerinizi yaptırmanızı, ilaçlı rahim filmi denilen histerosalpingografi çektirmenizi ve trombofili paneli olarak bilinen pıhtılaşma testlerini yaptırmanızı öneririm. Bu araştırmaların yapılması için kadın hastalıkları ve doğum uzmanınıza başvurabilirsiniz. Sonuçlara göre bir yol haritası çizilerek ilerlenmesi uygun olacaktır.

YAŞIMLA İLGİLİ RİSKLER NELER?

Eşimle biraz geç yaşta evlendik ve çocuk istedik. İleri yaş nedeniyle endişelerimiz var. Hamileyim ve 44 yaşındayım. Acaba benim ve bebeğim için ne gibi riskler olabilir?

CEVAP

Sevgili okurum, ilerleyen anne yaşı ile birlikte ne yazık ki anne ve bebek için bazı sorunlar ile daha sık karşılaşabiliyoruz. Bunların başında bebekte görülen genetik hastalık riski, gebelik şekeri, gebelik hipertansiyonu, preeklampsi (gebelik zehirlenmesi), erken doğum riski bulunmaktadır.

Hamilelik öncesi ve sonrasında riskli gebelik uzmanı bir jinekolog tarafından yakın kontrol edilmenizi öneririm. Siz gebe kalmışsınız, lütfen kontrollerinizi aksatmayın ve doktorunuzun dediklerini harfiyen uygulayın.

SAÇLARIMI BOYATABİLİR MİYİM?

Gebelikte saç boyatılır mı? Herkes farklı bir şey söylüyor. Öneriniz nedir?

CEVAP

Sevgili okurum, gebelikte saç boyatma ile ilgili kesin bir bilgi olmamakla birlikte gebeliğin 12’nci haftasına kadar saç boyatılması önerilmez. 12’nci hafta sonrası kimyasalların bebeğe zarar verme riski azaldığı için bu haftalar sonrası saç boyatılabilir. Saç boyalarının kimyasal olmayan organik çeşitleri ya da kına gibi bitkisel boyalar tercih edilmelidir. Ayrıca saç boyatırken boyayı saçınızda minimum sürede tutmanız, iyi havalandırılan bir yerde bulunmanız ve boya sonrası saç derinizi çok iyi durulamanız önerilir.

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder