Dr. Ali Gürsoy Yaşam tarzı değişikliği tedaviye yardımcı oluyor
HABERİ PAYLAŞ

Yaşam tarzı değişikliği tedaviye yardımcı oluyor

Düzenli yumurta oluşumunu engelleyen ve anormal hormon üretimine neden olan polikistik over sendromunda adet araları uzuyor, kilo artışı görülüyor. Hormon ve insülin değerlerine bakılmalı. Yaşam tarzını değiştirmek bu sorunun çözümünde tedaviye en büyük yardımcı.

Anne olma şansım var mı?

23 yaşındayım, 6 aylık evliyim. Düzensiz adet görüyorum, sol yumurtalıkta polikistik over olduğu söylendi. Bazen 6-7 ay adet görmediğim oluyor. Hormon bozukluğu da olduğu söylenmişti, tüylenme var. Bu sorunla çocuk sahibi olma şansım var mı?

Haberin Devamı

CEVAP

Sevgili okurum, polikistik over sendromu anormal hormon üretimine sebep olur. Bu durumda düzenli yumurtlama oluşmasını engeller. Düzenli yumurtlama olmamasına bağlı olarak da adet dönemlerinin arası uzamaya başlar. Öncelikle hormon değerlerinizin ve insülin değerlerinizin ölçülmesi gerekir. Sonuçlara göre verilecek tedavi ve yaşam tarzı değişiklikleri ile yumurtlamanızın normale dönmesi sağlanmaya çalışır. Doktor kontrolünde uygun tedavi yöntemleri ile hem adetleriniz düzenli olur hem de çocuk sahibi olabilirsiniz.

Erkek mi, kadın mı korunmalı?

27 yaşındayım. Bir süre çocuk istemiyoruz. Acaba erkek mi, kadın mı korunmalı? Prezervatif mi yoksa doğum kontrol hapı mı daha etkili?

CEVAP

Sevgili okurum, aile planlaması için birçok yöntem var. Her iki yöntem de doğru uygulandıkları takdirde güvenlidir. Doğum kontrol haplarının doktor tarafından değerlendirme yapılmadan kullanılmaması gerekir. Unutmayın ki, her ilaç gibi bu hapların kullanılmaması gereken hastalıklar var.

Mesela hipertansiyonu, karaciğer hastalığı olanlara, inme hikayesi bulunanlara ya da meme kanseri hikayesi olanlara doğum kontrol hapı önerilmez. Doktorunuz yapacağı muayene sonrası eğer sorun görmezse bu hapları kullanabilirsiniz.

Erken menopoza mı gireceğim?

28 yaşında kadınım. Adetlerimde aşırı azalma başladı. Eskiden 6 gün olurken her geçen gün bu süre azalıyor. Kanamam ilk gün çok sancılı ve bol. Diğer iki gün ise leke şeklinde. Annem 30 yaşında menopoza girmişti. Acaba bende mi annem gibi olacağım?

CEVAP

Sevgili okurum, her adet düzensizliği ya da her kanama azalması yumurtalık rezervinizin azaldığı ya da erken menopoza girdiğinizin göstergesi değildir. Öncelikle adet düzensizliğine neden olabilecek hormonal nedenler açısından değerlendirilmeniz gerekir. Adet dönemi başında yumurtalıklarınızın ultrasonografi ile değerlendirilmesi ve yapılacak bazı kan tetkikleri ile erken menopoz riskinizin olup olmadığı saptanacaktır.

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder