Dr. Ali Gürsoy Yaşam tarzı değişikliği ve ilaçla işler yoluna girer
HABERİ PAYLAŞ

Yaşam tarzı değişikliği ve ilaçla işler yoluna girer

Adet öncesi dönemde kadında yemek isteği, ruh hali değişimi, sinirlilik görülebiliyor. Her 4 kadından 3’ünde görülen premenstürel sendroma yaşam tarzı değişikliği ve ilaçla çözüm bulunabiliyor.

Hassas ve sinirli oluyorum

32 yaşındayım, 2 yıllık evliyim. Adetim yaklaştıkça çok hassas ve sinirli oluyorum. Bunun sebebi hormonal mi? Ne yapmalıyım?

CEVAP

Sevgili okurum, premenstrüel sendrom; adet dönemine yaklaşan günlerde ruh hali değişimleri, memelerde hassasiyet, yemek yeme isteği, yorgunluk, sinirlilik ve depresyon gibi çok çeşitli belirti ve semptomlar ile kendini gösterebilir. Adet gören her 4 kadından 3’ünün premenstrüel sendrom yaşadığı tahmin edilmektedir. Bulgular bazı kadınlarda o kadar şiddetli olabilir ki işe veya okula gidemezler. Ancak bazı kadınlar ise bu dönemi hafif bulgular ile geçirirler. Yapılacak değerlendirme sonrası yaşam tarzı değişiklikleri ve medikal tedavi ile şikayetleriniz hafifleyecektir.

Haberin Devamı

Çok sık adet görüyorum

23 yaşında, bekar kızım. Ergenliğe girdiğimden beri çok sık adet görüyorum. Bir ya da 2 haftada bir adet görüyorum, 4-5 gün sürüyor. Normal mi?

CEVAP

Sevgili okurum, iki adet döneminin arası her kadında farklı sürelerde olabilir. Bu dönemin ideali ortalama 28 gündür. Eğer adet dönemlerinizin arası 21 günden az ve 35 günden uzunsa adet düzensizliğiniz olduğu anlamına gelir. Bu süre aralığı hesaplanırken dikkat edilmesi gereken önceki adet döneminin birinci günü ile diğer adet döneminin birinci günü arasında geçen zamana bakılır. Adet dönemlerinizin arası beklenenden kısa olduğu için bu durumun bir jinekolog tarafından değerlendirilmesi gerekir. Hormon seviyelerinizin değerlendirilmesi sonrası uygun tedavi ile normal adet döngünüz sağlanacaktır.

Bebeğin cinsiyetini merak ediyorum

İlk hamileliğim ve bebeğimin cinsiyetini çok merak ediyorum. Bebeğimin cinsiyetini ne zaman öğrenebilirim?

CEVAP

Sevgili okurum, bebeğin cinsiyeti aslında gebeliğin ilk haftalarından itibaren bellidir. Ama bizim bunu ultrasonda görebilmemiz için bebeğin belli bir büyüklüğe ulaşması gerekir. Anne ve baba adaylarının en merak ettiği bu soruyu ortalama 14-16’ncı haftalar arasında diye cevaplayabiliyoruz. Bebeğin anne karnındaki pozisyonuna göre bazen daha erken gözükebildiği gibi bazen de geç haftalara kadar izlenememesi normaldir.

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder