Dr. Ali Gürsoy Yaşamınızı olumsuz etkiliyorsa mutlaka doktora
HABERİ PAYLAŞ

Yaşamınızı olumsuz etkiliyorsa mutlaka doktora

Günlük aktiviteyi engelleyecek kadar ağrılı adet görmek anlamına gelen dismenore bulantı, baş ağrısı, kusma, sinirlilik gibi belirtilerle ortaya çıkıyor. Doktora gidin, destek tedavileri ve yaşam tarzı değişikliği ile bu sıkıntıdan kurtulabilirsiniz.

Ağrı yüzünden iğne yaptırıyorum

Adet dönemlerim çok sancılı geçiyor. İğne yaptırmak zorunda kalıyorum. Kadın doğum hastalıkları bölümde uzman hekimlere göründüm. Bana birkaç ilaç verdiler ve doğum yaparsam geçeceğini söyleyip gönderdiler. Ne olur bana yardım edin.

CEVAP

Sevgili okurum, dismenore ismi verilen bu durum günlük aktivitelerinizi engelleyecek düzeyde ağrılı adet görme olarak tanımlanan jinekolojik bir hastalıktır. Ağrılı adet gören kadınların yaklaşık olarak yarısında ayrıca bulantı, kusma, baş ağrısı, baş dönmesi, yorgunluk, sinirlilik ve ateş basması belirtilerinin biri ya da birkaçı birlikte görülebilir. Hastaya yapılacak tetkikler ve ultrasonografik görüntüleme ile olası nedenler saptanır ve buna yönelik tedavi başlanır. Önerilen bazı destek tedavileri ve yaşam tarzı değişiklikleri ile hastaların birçoğunun şikayeti gerilemektedir.

Haberin Devamı

Parça parça akıntım oluyor

20 yaşındayım. Kokulu, sarı beyaz, parça parça akıntım oluyor. Her gün iç çamaşırı değiştiriyorum. Ayrıca kaşıntı da oluyor. Ne yapmalıyım?

CEVAP

Sevgili okurum, kadınlarda sık izlediğimiz akıntı şikayetlerinin çoğunluğu tedavi gerektirmeyen basit akıntılarken bir kısmının ise tedavi edilmesi gerekir. Eğer akıntı kötü kokulu ise nedene yönelik araştırılma gerekir. Vajinal akıntılarda ilk yapılması gereken vajinal kültür örneği alınmasıdır. Alınacak örnek ile hangi mikrop çeşidinin bu enfeksiyona yol açtığı saptanacaktır. Böylece direkt olarak mikropa etkili tedavi başlanacaktır. Ayrıca tedavi sonrası genital bölge hijyenine dikkat etmek tekrarlama ihtimalini azaltacaktır.

Menopoza mı giriyorum?

48 yaşındayım ve 2 doğum yaptım. Geçen yıla kadar düzenli adet görüyordum. Şimdi adetlerim sürekli olmaya başladı. Menopoza girmiş olabilir miyim? Ne yapmam lazım?

CEVAP

Sevgili okurum, menopoza geçiş süreci herkeste farklı bulgular ile kendini gösterir. Kimi kadınlarda adet araları çok uzarken, erken dönemlerde ise kimilerinde kısalmaya başlar. Bu durumlarda öncelikle kadın hastalıkları ve doğum doktoruna muayene olmanızı öneririm. Ultrason görüntüleme ve hormon testleri sonucuna göre menopoza girip girmediğiniz belli olacaktır. Eğer menopoz dönemine geçiş başladıysa doktorunuz kalsiyum benzeri takviyelerle sizi bu sürecin olumsuz etkilerinden koruyacak önerilerde bulunacaktır.

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder