Dr. Ali Gürsoy Yoğun kanama demir eksikliği yapabilir
HABERİ PAYLAŞ

Yoğun kanama demir eksikliği yapabilir

Adet döneminde yoğun kanamalar nedeniyle kadında demir eksikliğine bağlı oluşan anemi görülüyor. Halsizlik ve yorgunlukla belirti veriyor. Kanamaya neden olan bir sorun olup olmadığı mutlaka detaylı olarak incelenip tedavi edilmeli.

HPV aşısı yaptırsam mı?

25 yaşındayım. Bir kadın doğum uzmanına HPV aşısını sordum. Evlenmeden önce yaptırmanın çok iyi olacağını söyledi. Fakat bir tanıdığımıza da bu aşının rahim ağzında kalınlaşmaya neden olduğunu ve cinsel hayatı etkilediğini söylemişler. Ne yapmalıyım?

CEVAP

Sevgili okurum, genital siğillere sebep olmasıyla bilinen HPV, bunun yanı sıra rahim ağzı kanserine neden olabilir. HPV aşısı, bazı human papilloma virüs tiplerine karşı bağışıklık sağlayarak hem genital siğil oluşumun hem de virüs ilişkili kanserlerin önüne geçebilir.

Haberin Devamı

Aşının bilinen bir zararı yoktur. Bilimsel dayanağı olmayan bilgileri lütfen umursamayın. Bazı hastalarda enjeksiyon yerinde kızarıklık, ağrı, şişlik ve hafif ateş oluşabilir. Hastalarıma rahim ağzı kanseri aşısını rutin olarak öneriyorum, siz de aşınızı yaptırmayı ihmal etmeyin.

Neden biyopsi yapacaklar?

32 yaşındayım. Son smear testinde doktor HPV bulunduğunu söyledi. Biyopsi yapmak istiyor. Ben ne yapacağımı bilemiyorum. Biyopsi kanser olanlara yapılmaz mı? Neden bana biyopsi yapmak istiyorlar?

CEVAP

Sevgili okurum, rahim ağzında HPV tespit edilmesi ileride rahim ağzı kanseri olma riskinin bulunduğunu gösterir. HPV zamanla rahim ağzında hücresel değişikliklere neden olabilir. Biyopsi işlemi sadece kanser olanlara değil, şüpheli durumlarda da tavsiye edilir. Yapılacak kolposkopik görüntülemeler ile rahim ağzının detaylı muayenesi yapılacaktır. Şüpheli bölgelerden biyopsi alınarak incelemeye gönderilir. Patoloji sonuçlarına göre gerekli tedaviniz planlanır.

Kanamaları nasıl azaltırım?

Yıllardır adetlerim çok düzensiz ve kanamam çok yoğun oluyor. Doktor halsizliğimin sebebi için “demir eksikliği yüzünden oluyor” dedi. Bu kanamalarını azaltmak için ne yapabilirim?

CEVAP

Sevgili okurum, adet düzensizlikleri kadınlarda demir eksikliğinin en sık sebeplerindendir. Demir eksikliğine bağlı oluşan anemi yani kansızlık kendini halsizlik ve yorgunluk şikayetleri ile gösterir. Tedavi için sebep olan durumlar düzeltilmeli. Adet düzensizliğinize neden olabilecek kist, miyom ya da hormonal düzensizlik gibi var mı araştırılır. Hormonlu spiral ya da ilaç tedavileri uygulanabilir. Verilecek tedavi ile şikayetleriniz hızlıca düzelecektir.

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder