Dr. Ali Gürsoy Yumurtanın fonksiyonunu bozup gebeliği engelleyebilir
HABERİ PAYLAŞ

Yumurtanın fonksiyonunu bozup gebeliği engelleyebilir

Endometriozis hastalığı her kadında farklı bulgular ile kendini gösteriyor. Bazı kadınlarda yumurtalığın fonksiyonunu bozacak, gebeliği engelleyecek kistik yapılar ya da tüplerde yapışıklık görülüyor. Böyle bir durum varsa laparoskopik ameliyat yapılıyor.

Anne olabilir miyim?

28 yaşındayım, 2 yıl önce endometriozis teşhisi konuldu. Bir süre tedavi gördüm. Sormak istediğim şu: Normal yollardan anne olma şansım yok mu? Varsa küçük bir ihtimal mi?

CEVAP

Sevgili okurum, endometriozis herkeste farklı bulgular ile kendini gösteren bir hastalıktır. Bazı hastalar rahatlıkla gebe kalabilirken bazı hastalarda gebelik şansı ne yazık ki azalabiliyor. Hastalığa bağlı oluşan odaklar karın içerisinde ve tüplerde yapışıklık yapabiliyor. Ayrıca yumurtalığın fonksiyonunu bozarak gebelik oluşmasına engel olabiliyorlar. Tüplerde yapışıklık ya da yumurta fonksiyonunu bozacak kistik yapıların varlığında laparoskopik kapalı ameliyat ile bu durumların düzeltilmesi planlanabilir. Gebelik ile ilgili endişelerinizin cevabını bulmak için doktorunuza başvurup doğurganlık açısından detaylı değerlendirme isteğinde bulunabilirsiniz.

Haberin Devamı

Hangi hapı kullanayım?

25 yaşındayım, nisan ayında evleneceğim. Hamile kalmamak için hangi doğum kontrol hapını kullanmalıyım?

CEVAP

Sevgili okurum, piyasada birçok farklı doğum kontrol hapı bulunmaktadır ve her birinin içerisinde farklı düzeylerde hormon bulunmaktadır. Doğum kontrol hapı kullanmayı planlayan kişi öncelikle doktoruna danışmalı ve muayene olmalıdır. Yapılan muayene sonrası hastanın yaşı, geçmiş hastalıkları ve aile öyküsü değerlendirilerek uygun ilaç önerisinde bulunulur. Her ilacın içerisinde farklı sayılarda tablet bulunduğundan doktorunuz uygun kullanım şekli hakkında da size detaylı bilgi verecektir.

Gebelik tedavisi yapılıyor

Üç yıllık evliyim, 6 ay önce hamile kalamayınca doktora gittim. Çikolata kisti çıktı. Sağ yumurtalığımda 2 santimlik kistim var. Gebelik tedavisine başlandı. Bu ay ilk defa ilaç kullandım ama gebelik olmadı. Rahim filminde her şey normal. Yumurtlama olmuyormuş. Ne yapmalıyım?

Haberin Devamı

CEVAP

Sevgili okurum, gebeliğin oluşması için birçok faktörün aynı anda sağlıklı şekilde işlemesi gerekir. Gebelik oluşumu için önemli nokta döllenmenin oluşmasıdır. Bunun için de kadında yumurtlamanın gerçekleşmesi ve bu yumurtanın da bir sperm tarafından döllenmesi gerekir. Anlattığınıza göre sizin yumurtlamanızda sorun gözüküyor. Uygulanacak tedavi ile yumurtlamanızın sağlanması gerekir. Burada bahsetmemişsiniz ama eğer yapılmadıysa eşinizin de spermiogram testi yaptırmasını öneririm. Çocuk istenen durumlarda bazen kadına odaklanarak erkek faktörlü sorunlar gözden kaçabiliyor.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder