Dr. Cihan AvaroğluAlerji mevsimi başlıyor...

HABERİ PAYLAŞ

Alerji mevsimi başlıyor...

Haberin Devamı

Yaz sıcakları bitiyor, bugün sonbaharın ilk günü. Bu bir anlamda alerji mesviminin de başladığını anlatıyor... Peki ne yapalım, nasıl önlem alalım ki çocukları alerjiden koruyalım....

Bağışıklık sistemimiz vücudumuza giren antijenleri (uyarıcıları) zararsız hale getirirken antikor (savunmacı) üretirler. Normalde vücudumuzu koruyan bağışıklık sistemi bazı insanlarda zararlı olmayan birtakım maddelere de aşırı yanıt verir. Bu reaksiyonlar aşırı duyarlılık ya da alerji, bu aşırı duyarlılık durumuna neden olan maddeler ise alerjen olarak adlandırılır.

Bağışıklık sistemimizin iyi bir belleği vardır. Yaşamın başlangıcında karşılaşılan alerjenlere uygun antikor üreterek hazırlanan yanıt belleğe kaydedilir, daha sonra ne zaman aynı antijenle karşılaşılırsa bellekteki yanıt hemen devreye girer. Örneğin saman nezlesi olan kişi, sonbahar ve ilkbaharda polenle karşılaşırsa, hemen alerjik reaksiyon vermeye başlar.

Alerji denince akla sadece deride kaşıntı, burun akıntısı, hapşırık nöbetleri gelmemelidir. Alerjenlerin etkilediği organa göre birçok farklı alerjik hastalık vardır. Bunlar, alerjik bronş astımı, alerjik burun ve göz nezlesi (saman nezlesi, bahar alerjisi, alerjik rinokonjuktivit), besin alerjisi, ilaç alerjisi, venom alerjisi (arı, böcek), deri alerjisi (bebeklik egzaması, egzama, atopik dermatit), çalışılan ortamdaki alerjenlere bağlı mesleki alerjiler olarak sayılabilir.

Nasıl önlem alabiliriz?

1) Islak zeminler (parke, seramik, vb.) her gün ıslak bez ile silinmelidir.
2) Kuru zeminler (halı, kilim, koltuk, vb.) her gün süpürülmeli. Süpürge yüksek çekim gücüne sahip ve hepafiltre özelliğinde olmalıdır.
3) Çarşaf ve nevresimler 55 derece ve üzerinde yıkanmalıdır.
4) Evde duvardan duvara halı, yün halı kullanılmamalı. Özellikle çocuğun yatak odasında halı olmaması çok daha sağlıklıdır.
5) Kış aylarında bile evin havalandırılması ihmal edilmemelidir.
6) Çocuklar tüylü oyuncaklardan uzak tutulmalıdır. Çocuğumuzun ayrılamadığı bir tüylü oyuncak varsa, haftada bir, poşete koyup gece sabaha kadar dipfrizde tutmak akarları öldürecektir.
7) Mutfak ve banyoda bulunan duvar silikonları, antibakteriyel ve antifungal özellikte silikon ile değiştirilmelidir.
8) Ev mefruşatı seçilirken, özellikle çocuğun odasında kadife gibi toz tutan perde, koltuk kumaşı seçilmemelidir.
9) Çocuğun odasında gazete, kitap, dergi gibi toz tutucular biriktirilmemelidir.

( 01.09.2012 tarihli Cumartesi Postası'ndan alınmıştır.)

Sıradaki haber yükleniyor...
holder