Dr. Cihan Avaroğlu Bebek beslenmesine dikkat!
HABERİ PAYLAŞ

Bebek beslenmesine dikkat!

Bu hafta anne-babalara bebeklerde katı gıdaya geçişle ilgili ipuçları vermek istiyorum. Ama ilk altı ay beslenmesini de tekrar hatırlatmakta yarar olduğunu düşünüyorum.

Anne sütünün ilk altı ay için ‘altın standart’ olduğunu tüm anneler biliyor. Doktorunuz tarafından anne sütünün yeterli olmadığının belirlendiği durumlarda ise formülalara, yani biberon mamalarına başlanabilir.

Bebeğiniz için en uygun formüla, çocuk doktorunuz tarafından size önerilecektir. Formüla, anne sütüne ek olarak veriliyorsa, bebeğinizi önce anne sütü, formüla ile beslemelisiniz.

Haberin Devamı

Önceliğimizin her zaman anne sütü olduğunu unutmamanız gerekir. Bebeğiniz gece boyu uyuyor, gelişim ve kilo alımı iyi ise gece uyandırmanıza gerek yok. Aksi durumda gündüz olduğu gibi, gece de beslenme ritmine göre uyandırmanız şart.

Büyüdükçe bebeğinizin beslenme sayısı azalacak, beslenme miktarı artacaktır. Bir bebeğin gelişimsel olarak katı gıdalara hazır olduğunu gösteren kilometre taşları vardır:

-Doğum ağırlığı iki katına çıkmışsa,

-Baş ve boyun kontrolünü iyi yapıyorsa,

-Destekli oturmayı öğrenmişse,

-Doyduğunu ifade etmek için başını çevirmeye veya ağzını sıkıca kapatmaya başlamışsa,

-Yemek zamanı katı gıdalara ilgi göstermeye başlamışsa, önce yarı katı, sonra da katı gıdaları denemeye başlayabiliriz.

Katı gıdaya başlamanın yolu

-Katı gıdaya başlayınca öğün düzenine geçmekte fayda var. Örneğin; sabah kahvaltısı, sabah ile öğlen yemeği arasında kuşluk ara öğünü, öğlen yemeği, ikindi ara öğünü, akşam yemeği ve gece ara öğünü şeklinde bir düzene alıştırabiliriz.

Uykuya dalarken ve bebeğin istediği zamanlarda ise anne sütünü vermeye devam edebilirsiniz.

-Katı gıdada ilk başlayacağımız tahıl, tahıllar içinde ilk başlamamız gereken ise pirinç. Tahıllara adaptasyon ve gözlemi bir hafta yapmak yeterli. Bebeğinize ilk kez verdiğiniz her gıdayı, ilk gıda olarak verin, üç gün başka gıda vermeyin, alerjik reaksiyona neden olup olmadığına bakın.

-Her şeyi karıştırıp bulamaç şeklinde öğün vermek yerine, her gıdanın tek tek ve kendi lezzetinde hafif ezilerek verilmesi uygundur.

Haberin Devamı

-Kahvaltıda yumurta sarısı, tuzsuz beyaz peynir veya lor, tuzsuz bebek ekmeği verilebilir. Ayrıca bebe bisküvisi yerine evde yapılmış tuzsuz kurabiye veya şekersiz kek yiyebilir. Kahvaltıda şekersiz bitki çayı içebilir.

-Kuşluk ara öğününde günlük ev yoğurdu iyi bir seçim.

-Öğlen başlangıçta sebze çorbaları, sonra tüm çorba çeşitleri verilebilir.

-İkindi ara öğününde cam rendeden geçirilmiş meyve püreleri ideal. Püre, meyve suyundan daha yararlı.

-Akşam, yine çorba içebilir.

-Gece su muhallebisi verilebilir.

-7. aydan itibaren yağsız etten ızgara köfteye, tuzsuz sebze yemeği suyuna, ardından da sebze yemeklerine başlanabilir. Balık, yumurta akı ve yarı su-yarı süt muhallebisine en erken 9. ayda başlayabilirsiniz.

Süt muhallebisi için ideal zaman birinci yaştır. Süt, bal ve tuz 12. aydan önce kesinlikle verilmemeli. Hatta 12. ayda süt yerine, 24. aya kadar devam formülaları daha iyi olur.

(03.08.2013 tarihli Cumartesi Postası'ndan alınmıştır. )

Sıradaki haber yükleniyor...
holder